gratulálunk

2018.09.01. 09:00

A köztársasági elnök magas állami kitüntetésben részesítette Lentner Csabát

A Veszprém megyéhez ezer szállal kötődő Lentner Csaba közgazdász professzort, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatóintézet vezetőjét, a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének elnökhelyettesét az államalapítás ünnepén Áder János köztársasági elnök – Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára – az egyik legmagasabb állami kitüntetésben, a Magyar Érdemrend tisztikereszt elismerésben részesítette.

Szendi Péter

Lentner Csaba büszkén mutatja a Magyar Érdemrend tisztikeresztje elismerést

Fotó: Szendi Péter

 

-A hivatalos indoklás szerint a magyar pénzügyi és közgazdaságtudományi fejlődés érdekében végzett sokrétű tudományos, oktatói és publikációs tevékenységem elismeréseként kaptam a kitüntetést. Ez nagy megtiszteltetés számomra, egyúttal a köz szolgálatában, a tudományos életben történő további helytállásra kötelez. A kitüntetés a tanáraimnak is szól. Takácsiban és Vaszaron jártam általános iskolába, majd Pápán a Közgazdaságiba, utána Zalaegerszegen a pénzügyi főiskolán, végül a Közgazdaságtudományi Egyetemen tanultam. A tanáraim jól megtanították a közgazdaságtant, így később – talán a kitüntetés is utal erre – képes voltam már magam is rendszereket építeni, tankönyveket írni, egyetemeken tanítani – kezdi a népszerű közgazdász, aki Pápán született, aki augusztus 30-án tölti be az 56. életévét, így szebb születésnapi ajándékot nem is kaphatott volna.

Lentner Csaba szerint a rendszerváltozást követő sikertelen évtizedek után nem csak a politikai mezőben, hanem a közpénzügyi rendszerben, államigazgatásban is alapvető változások következetek be. Feladatának tekinti, hogy a 2010 után az újjászervezett magyar állam közpénzügyi gyakorlatát tudományos rendszertanba foglalja, a gazdasági folyamatokról könyveket írjon, hazai és külföldi tudományos folyóiratokban cikkeket publikáljon, ezzel is segítse az újjászervezett magyar állam elfogadottságát, intézkedéseinek megértetését. Az egyetemi katedrán túl a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségében is törekedett arra, hogy vidéki egyetemeken is konferenciákat szervezzenek, melynek során a megújult közpénzügyi gondolkodást, a pénzügyi tudatosság fontosságát minél többekhez eljuttassák.

Lentner Csaba büszkén mutatja a Magyar Érdemrend tisztikeresztje
elismerést
Fotó: Szendi Péter

 

– Azt gondolom, hogy a mögöttünk álló sikeres évek, a pénzügyi konszolidáció, a folyamatos gazdasági és reálbér növekedés, bennünket tudósokat feljogosít arra, hogy a tudományos térben is területeket foglaljunk, és a meghaladott neoliberális eszmék helyébe a nemzeti gazdaságpolitika tanítását helyezzük. A Magyar Érdemrend tisztikereszttel további erőt kaptam a folytatáshoz – zárta szavait Lentner Csaba közgazdász.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában