Tanácsok időseknek Veszprémben

2018.09.28. 06:00

Az Évgyűrűk írásai adták a beszélgetés alapját

Az időskor örömeiről és gondjairól tartott szép számú érdeklődőt vonzó előadást Pap Józsefné az 1. Számú Idősek Klubjában a napokban.

Marton Attila

Pap Józsefné gyógypedagógus előadás közben az idősek klubjában

Fotó: Penovác Károly / Napló

A Napló Évgyűrűk mellékletében az elmúlt mintegy két és fél évben több mint ötven írást adott közre Pap Józsefné gyógypedagógus, családterapeuta Kati válaszol címmel. A rovat anyagaiban az idős emberek vagy hozzátartozóik problémáival foglalkozik, és választ ad a felmerülő kérdésekre. Az írásokat a veszprémi 1. Számú Idősek Klubja gondozottjai minden alkalommal közösen olvassák el, és megbeszélik a tapasztalataikat. Az előadáshoz így a lapunk mellékletében megjelenő írások adták az apropót.

Az előadó először arról beszélt, az egyes történelmi korok társadalmai hogyan álltak az időskor kérdéséhez. A hallgatóságot – az idősotthon gondozottjait és hozzátartozóikat – arra biztatta, éljék meg aktívan a korukat, legyen szó akár egy mozgásformáról, szellemi tornáról vagy kézműves-foglalatosságról. Hangsúlyozta, az idősek életminőségét az is jelentős mértékben javíthatja, ha észreveszik és megélik az apróbb örömöket.

A rossz élményekkel kapcsolatban azt tanácsolta, igyekezzenek magukban átfordítani őket, és megtalálni bennük a jót. Pap Józsefné arról is beszélt, fontos, hogy az idősek próbálják méltósággal megélni, ha esetleg segítségre szorulnak.

Pap Józsefné gyógypedagógus előadás közben az idősek klubjában
Fotó: Penovác Károly / Napló

Kérdésünkre elmondta, az időseknél leggyakrabban a kommunikációs nehézségekből következő problémákkal találkozik: ennek oka, hogy a felek elbeszélnek egymás mellett, vagy a másik érzékenységére nem figyelve közlik mondandójukat. Ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy folytassunk erőszakmentes kommunikációt, vagyis legyünk őszinték, de ne bántsuk meg beszélgetőtársunkat. Erre a legjobb módszer, ha a másik kritizálása helyett inkább saját érzéseinket fogalmazzuk meg, például

azt, hogy mitől éreznénk jobban magunkat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában