novemberben indul az új építése

2018.09.04. 07:00

Elkezdték a pápai piaccsarnok bontását

Hétfőn megkezdték a pápai piaccsarnok épületének bontását, egyúttal átköltözött a Fő térre a városi piac. Az új, modern vásárcsarnok 2019 májusának végére készül el a régi helyén.

Polgár Tibor

A hétfői munkaterület-átadáson kezdetét vette a piaccsarnok épületének bontása Fotó: Polgár Tibor

A pápai önkormányzat tájékoztatása szerint a jelenlegi piaccsarnok 1959 és 1966 között épült fel. Előbb a kőpadokat építették be, aztán szakaszosan elkészült a tető, majd fallal körbevették a csarnokot, végül 1966-ra megépültek a létesítményt körbezáró üzlethelyiségek. Az elavult ingatlant most lebontják, és modern vásárteret építenek.

A hétfői munkaterület-átadáson kezdetét vette a piaccsarnok épületének bontása Fotó: Polgár Tibor

Az új piac kiviteli terve közel 3200 négyzetméternyi terület kialakítását tartalmazza, ebből az épületekkel beépített, körbevett rész 1700 négyzetméter. Itt 500 négyzetméteren 12 darab, önálló vizesblokkal rendelkező, kétirányú értékesítésre alkalmas üzlethelyiséget alakítanak ki. Emellett felépítenek egy közösségi kiszolgálóblokkot mosdókkal, raktárakkal, piacfelügyelői irodával, a 830 négyzetméter alapterületű csarnokrészben pedig 168 méter hosszúságban helyeznek el árusítópadokat és hat darab bokszot. A zárható fedett tér körül három oldalról pergolázott sétányt alakítanak ki, parkolókat létesítenek, és a tervek szerint zöldfal határolja majd a létesítményt.

A kitűzött célok szerint a beruházás többek között hozzájárul a helyi és a térségi gazdaság élénkítéséhez, valamint a térségi mezőgazdasági termelés, a házi és a kisüzemi feldolgozás, kézművesség erősödéséhez.

A hétfői munkaterület-átadáson kezdetét vette a piac- csarnok épületének bontása. Áldozó Tamás polgármester a helyszínen úgy fogalmazott, a piac több egy értékesítésre szolgáló helynél, mivel fontos találkozási és közösségi pont. Mint mondta, Pápán a vásározás nagy múltra tekint vissza. A polgármester hozzátette, a pápai Veszprém megye legnagyobb, legjelentősebb piaca, ezért a megújítása nagy jelentőséggel bír.

Rádi Róbert, a beruházást koordináló Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetője felhívta rá a figyelmet, hogy a bontási munkálatok erős zajhatással és porral járnak. A kivitelező előbb a tetőt bontja el, majd a vasszerkezeteket, ezzel párhuzamosan történhet a falak és az aljzatok eltávolítása. A bontással október végére kell elkészülni. Az új csarnok építésére a napokban kiírják a közbeszerzési eljárást, így október végére ismertté válhat a kivitelező, és megkezdődhet az építkezés. A beruházásnak a támogatási szerződés szerint 2019. május végére készen kell lennie.

Mint ismert, a pápai önkormányzat 500 millió forint fejlesztési forrást nyert el a piacrekonstrukcióra a Terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) vonatkozó pályázatán.

Áldozó Tamás tájékoztatása szerint a tervezői költségbecslés alapján ez a félmilliárd forint nem lesz elég a piactér teljes körű megújítására, ezért a város képviselő-testülete már korábban döntött arról, hogy többletkötelezettséget vállal a projekt sikeres megvalósításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában