Ákos a számítógép előtt

2018.09.04. 14:00

Erős alapok és szorgalom – Volt lovassys diák indul a EuroSkillsen

Balogh Ákos tavaly végzett Veszprémben, a Lovassy László Gimnáziumban. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) mérnökinformatikus szakára jelentkezett, ahová felvették. Egyetemista, aki a nyári szünetét tölti – másrészt egy tréningező EuroSkills-versenyző, aki hazánk legjobb webfejlesztőjeként készül a szeptemberi budapesti nemzetközi „összecsapásra”.

Őrsi Ágnes

Novákfalva, Üdülőfalu – csapatépítő magyarok, jobbról Balogh Ákos Fotó: Bánhalmi Norbert

Amellett, hogy választott szakjára bekerült alapképzésre (BSc), Ákos jelentkezett még egy speciális programra is, ez az IMSc. Mint mondja, a IMSc-felvételinél az érettségi eredmény és a verseny­eredmények számítottak, a speciális egyetemi képzésen pedig csak akkor vehet részt, ha minden BSc-félévi eredménye eléri a négyes átlagot. A specialitás egyrészt azt jelenti, hogy a szokásos 30-30 fős BSc-tanköri létszám helyett 15 fiatal képez egy tankört, amiből a további tanulási motiváció ered; a nagyobb létszámú csoportokkal szemben itt dupla az információhoz jutás lehetősége. A „táltosképzőt” Budán, a Budapesti Műszaki Egyetem kampuszán kell elképzelni, a Magyar tudósok útján, főként a két új épületben. Már csak az a kérdés, hogyan kerül ide a EuroSkills 2018 verseny?

– Utolsó gimis évemben hallottam róla, egy BME-s docens küldte el nekem. 2017-ben indultam először, el is értem a nemzeti válogatott szintet, mehettem volna Abu-Dzabiba, de az érettségi és az IMSc-felvételi miatt átadtam a lehetőséget a második helyezettnek, idén pedig a tavalyi siker miatt újra indultam a válogatáson, sikerült ismét megnyernem. A jövő évi kazanyi WorldSkillsre is kvalifikáltam magam, felkészítőimmel, Sisák Zoltánnal, a HTTP Alapítvány kuratóriumi elnökével és Szirják Csabával. Tavaly az utolsó pillanatban jelentkeztem, amikor megjelent lehetőségként ez a szakma (webdesign and deve- lopment).

Novákfalva, Üdülőfalu – csapatépítő magyarok, jobbról Balogh Ákos Fotó: Bánhalmi Norbert

Hogy mire gondolt, amikor tavaly jelentkezett a versenyre? Nagyon szerette a Lovassy gimnáziumot, szeretett indulni az ilyen versenyeken, és az iskola mellett bőven volt még ideje. Kihívást jelentett aWorldSkills, de akkoriban még nem tűnt úgy, hogy akár meg is lehet nyerni, mondja. Ahogy jöttek az újabb és újabb fordulók, kezdte komolyabban venni az egészet.

– Már többen kérdezték tőlem, hogy mi látható, érthető ebből a szakmából, amikor mindenki ugyanúgy ül, ugyanolyan számítógépek előtt?

Amit a versenyen számon kérnek, az egy cégen belül három-négy külön ember dolga; adott feladathoz a megjelenés (design), a funkcionalitás, és egyéb elvárások. Ami a böngészőben történik, és ami a szerveren történik, azzal más-más ember foglalkozik A versenyen mindezt a versenyző dolga összehangolni – nekem éppen ez tetszik benne. A pontos feladatot a verseny előtti második nap kapjuk meg, addig az előző feladatokat lehet gyakorolni, kreatív ötleteket kitalálni, gyűjteni. A budapesti Európa-bajnokságra az a terv, hogy a két fő napon 6,5-6,5 órás moduljaink lesznek, ezeket két olyan ország állítja össze, amely nem indít saját versenyzőt a kategóriában. A harmadik napra, a 3,5 órás modulra pedig ötleteket lehet benyújtani, amik már a tartalommenedzsment témakörbe tartoznak.

Arra a kérdésre, hogy szakmailag hogyan épült fel, milyen volt ezt megelőzően az élete, így válaszolt: 2009 áprilisában nyomtattam ki életem első olyan programozási doksiját, ami már a webbel foglalkozott.

– A szüleim látták, hogy mennyire szeretek ezzel foglalkozni, de megpróbáltak a földön tartani, nehogy csak a gép előtt üljek. Édesapámnak van informatikai kötődése, talán ezért volt megengedőbb.

Balogh Ákos azt mondja, hogy már a gimnáziumi évek alatt és egyetemistaként is ellátták kisebb projektekkel, munkákkal.

– Be-bedolgoztam. Így képzelem a jövőt, ilyen cégekben. Illetve nagy álmom létrehozni, fenntartani egy saját kreatív ügynökséget. Saját ötleteket leprogramozni, elindítani start- up-versenyeken. De most az iskola a legfontosabb, hogy elvégezzem.

Az informatika gyorsan fejlődik, talán nem is lehet naprakész tudásról beszélni, mert az online jelen pillanatok alatt válik múlttá. Milyen módszerrel lehet közben versenyre készülni? Ákos szerint gimnáziumban, szakközépiskolában, ha valaki szorgalmas, képes olyan tudást szerezni, amivel már el lehet indulni – azaz kialakul a logika, hogyan kell algoritmizálni, problémákat megoldani. Ő is így volt ezzel; a Lovassyban jó alapot kapott algoritmizálásból és programozásból, amire otthon, szorgalomból tudott építkezni. Így ma a szakmák olimpiájának nevezett versenyt korosztályában a legjobb magyar webfejlesztőként várja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában