nászéjszakák bora

2018.09.16. 12:38

Juhfark ünnep a Somlón: a hegy zászlósborát kínálták

A Somló értékei: vulkanikus talaja, egyedi klímája tökéletes harmóniában jelenik meg Magyarország egyik legrégibb borában, a juhfarkban, állították a szervezők, akik ünnepnapot szerveztek ennek az ősi magyar borfajtának a Tornai Pincészetnél, szombaton, ahová többen érkeztek külföldről is.

Kovács Erika

Tizenhét kitűnő somlói borász, köztük fiatalok mutatták be, kínálták a juhfarkot a hétvégén, amit a nászéjszakák borának is neveznek. A szombaton bemutatott nedűket előkóstoláson szakmai zsűri választotta ki a beérkezett juhfark borok közül.

A hegy 480 hektárnyi szőlőültetvényén, 108 hektáron termesztik ezt a faját a gazdák. A Tornai Pincészetnél úgy döntöttek, mivel a juhfark a Somló zászlósborának számít, külön napot szentelnek e kitűnő magyar bor ünneplésének, ahol az érdeklődőkkel megismertetik a jellemzőit, értékeit, múltját, derült ki Tornai Tamás tulajdonos köszöntőjéből. Hozzátette, a hozzájuk tartozó 60 hektárnyi területen14 hektáron található juhfark, aminek a szüretelését megkezdték. Úgy mondta, a juhfark kényes fajta, nehezen viselte az idei extrém időjárást, a forróságot, aztán a nagy esőzést. Emiatt idén fele várható az egy hektárra jellemző 70-100 mázsa termésátlagnak. – Nagyon jól és szépen kell dolgozni a borászoknak, hogy a szőlő értékeit meg tudják mutatni, fogalmazott.

 

Az érdeklődőknek többféle programot szerveztek, mint a dűlőtúra, ahol bemutatták az ültetvényt, kínálták a bort, bemutatták nekik a talaj szerkezetét. Beszéltek a gazdák a juhfark jellemzőiről, – ahogy fogalmazta – arcairól, jövőjéről. Lehetőség adódott pincelátogatásokra, ahol a borászati technológiával ismerkedtek meg az emberek, egy múzeumban pedig a somlói bor történetét is láthatták.

Tóth Péter fiatal helyi borász felidézte, a hazai és nemzetközi borversenyeken a somlói borok közül elsősorban a juhfark a győztes, amelyben a termőhely valamennyi különleges értéke harmonikusan jelenik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában