Sikeres évet zártak

2018.10.18. 14:00

A méhészek összefogása többet jelent mindennél

Hiába tesz meg mindent a méhész a siker érdekében, ha az időjárás nincs a segítségére. Ez az év azonban ilyen tekintetben jobbnak bizonyult a tavalyinál, így egy kicsivel több mézet tudtunk termelni – mondta el Hauber János, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Pápai Szervezetének elnöke.

Polgár Bettina

Mintegy hetven érdeklődő vett részt a közelmúltban rendezett méhész szakmai napon Fotó: Polgár Bettina

Hauber János kiemelte, az őszi időszak beköszöntével nagy hangsúlyt fektetnek a szakmai programokra, köztük a méhészek ismereteit bővítő előadásokra. Ezt a célt szolgálta a szakmai nap is, melyet a közelmúltban rendeztek a Malom-tónál.

Az eseményre nemcsak az OMME Pápai Szervezetének tagsága volt kíváncsi, szép számmal érkeztek méhészek a környékről, így mintegy hetven fő vett részt a programon. Hauber János kiemelte, elégedett volt a látogatottsággal, hiszen a tagok több mint fele képviseltette magát, és a hangulatra sem lehetett panasz.

A rendezvény középpontjában a méhészeti témájú előadások álltak. Németh Katalin, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztályának megbízott főállatorvosa a megyei állategészségügyi helyzetről szólt a résztvevőknek, Szauer Rita hatósági állatorvos pedig a régió méhegészségügyi viszonyairól beszélt. Hegedűs Dénes, az OMME szakmai alelnöke szintén a méhegészségügyi aktualitásokról ejtett szót, Tóth Péter, az OMME szaktanácsadója pedig előadásában kitért az aktuális méhészeti teendőkre, illetve a pályázati lehetőségekre. A rendezvény jó hangulatú vacsorával és kötetlen beszélgetéssel ért véget.

Az OMME Pápai Szervezetének elnöke kiemelte, az idei évük mindenféle tekintetben erősebbnek bizonyult a tavalyinál, ebben pedig az időjárás mellett valamilyen szinten a szerencse is közrejátszott. – Vannak olyan tagjaink, akik azt mondták, soha nem volt még ilyen jó évük, mint az idei. Mások viszont arról számoltak be, hogy az akácon kívül nem értek el kimagasló eredményt, hiába vándoroltak – magyarázta Hauber János. Hozzátette, összességében elmondható, hogy a tavalyinál egy kicsit több mézet tudtak termelni.

Mintegy hetven érdeklődő vett részt a közelmúltban rendezett méhész szakmai napon Fotó: Polgár Bettina

Megtudtuk, a méhatka idén is elérte a méhészeket. – A méhcsaládok tavaszi gyenge indulása befolyásolta a méhatkák számát. Ha ugyanis nem tud megfelelő számú petét rakni a méhanya, mert az időjárás ezt nem engedi, akkor a méhatka is lassabban szaporodik. A nyár során emiatt elenyésző volt az atkák száma, ellenben az őszi időszakban jelentősen elszaporodtak, így védekeznünk kell ellenük – mutatott rá a helyi szervezet elnöke.

Megjegyezte, emellett a csávázószerként alkalmazott vegyszer, a neonikotinoid ugyancsak gondot okozott a méhészeknek, hiszen ez a szer mérgező a méhekre nézve. Szerencsére az uniós elhatározáshoz igazodva a tervek szerint hazánkban is betiltják ennek a vegyszernek az alkalmazását, azonban feltehetőleg még évekig érezhető lesz a hatása, hiszen nem tűnik el egykönnyen a talajból.

– Adódnak ugyan problémák a méhészetben, viszont a méhészeink megértették, hogy az összefogás sokkal többet jelent mindennél. Ebben pedig csak megerősítenek minket az ilyen és ehhez hasonló jó hangulatú szakmai programok – tette hozzá Hauber János. Kiemelte, novemberben és decemberben is szeretnének méhészeti témájú előadást szervezni, ennek a programja még egyeztetés alatt áll.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában