Érdekes feladatok

2018.10.27. 11:30

A nagy háború nyomában – Diákok járták be Veszprémet

Minden gyermek eljut egy olyan érettségi fokra, amikor tudnia kell, hogy mi történt a nagy háború idején, hogy Magyarországnak és az ő rokonainak mekkora veszteségeik voltak. Másrészt nem árt, ha a város történelmével is megismerkednek – mondta Nagyné Kozma Ildikó.

Molnár Sándor

Fotó: Penovác Károly/Napló

Hét általános iskolás és öt középiskolás csapat részvételével rendezték meg a Barangoló Veszprémben – A nagy háború nyomában elnevezésű helyismereti vetélkedőt. A képen az ipari szakközépiskola csapata az ismeretterjesztő barangolás egyik állomáshelyén, jobbra Övegesné Kóber Zsuzsa tanár.

A Szentháromság téren tartott megnyitón Schreiber Márta, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgatóhelyettese köszöntötte a részt vevő ötfős csapatokat, valamint a korhű ruhába öltözött vitéz urakat és polgárasszonyokat. Utóbbiak később, a hétállomásos ve­télkedő egy-egy helyszínén várták érdekes feladatokkal a diá­kokat.

Szabó György alezredes, református tábori lelkész a hazaszeretetről beszélt a gyerekeknek. Mint mondta, a hazaszeretet az iránt az ország iránti érzelmi kötődés, ahol élünk, vagy ahol születtünk. Irodalmi, történelmi példákkal és személyes tapasztalatai­val érzékeltette e különleges összetett szó jelentését. Elmondta a fiataloknak, hogy a haza iránti szeretetüket a cselekedeteikkel tudják a legjobban megmutatni, ami esetükben a tanulást vagy például ezt a vetélkedőt is jelenti. A szervezők nevében Nagyné Kozma Ildikó, a Bakony–Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület elnökhelyettese kiemelte, hogy idén két csapattal több jelentkezett, mint a tavalyi évben, ami talán az előző vetélkedő jó hírének is köszönhető.

A terepi verseny után a megyei könyvtár Kisfaludy-­termében adták át a díjakat. A középiskolások versenyét a Vetési Gimnázium Angolkisasszonyok zárdája elnevezésű csapata nyerte, míg az általános iskolások között a Szilágyi Iskola TörténÉszek csapata győzött.

A legjobbak értékes könyvjutalomban részesültek, az első négy helyezett általános és középiskolás csapat pedig a Nemzeti Színházba is ellá­togathat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában