A haza szeretete körülvesz minket

2018.10.24. 07:00

Az 1956-os hősökre emlékeztek Tapolcafőn

Fény és árnyék címmel szerveztek főhajtást a tapolcafői református templomban, ahol Apostol Pál református lelkész köszöntötte a jelenlévőket.

Polgár Bettina

A tapolcafői ünnepi eseményen Apostol Pál református lelkész köszöntötte a jelenlévőket Fotó: Polgár Bettina

Apostol Pál az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára emlékezve úgy fogalmazott, sok-sok tragédia, keserű könnyek áradata, rémítő bitófák árnyéka, rettegő hitvesek, sikoltó gyermekek, döbbenten hallgató férfiak, süket csönd, lappangó vágyak, titkos sóhajok, málladozó identitástudat, meghasonlás jellemezte ezt az időszakot.

A tapolcafői ünnepi eseményen Apostol Pál református lelkész köszöntötte a jelenlévőket Fotó: Polgár Bettina

– Élő hitű édesanyák és édesapák adták szájról szájra, szívről szívre azt, amit úgy, hívunk, hogy hazaszeretet, amit úgy hívunk, hogy hit. A lobogó lelkű prédikátorok, akik nem inogtak meg soha, tartották a lelket a népben. Az ige magja pedig csendben aludt és azt álmodta, lesz még kikelet, lesz még fény – hangsúlyozta Apostol Pál.

Az esemény alkalmával hálát adtak és köszöntet mondtak a templom díszkivilágításáért is. – A haza szeretete vesz körül, amikor felnézünk esténként a templomra. Ragyog, világít, biztos pontot mutat. Igénk is arra tanít, hogy ragyognunk és sugároznunk kell. S amikor este hajlékunkba térünk, vagy éppen úton vagyunk, ez a templom vezet a fényével, a ragyogásával – mondta Apostol Pál.

Unger Tamás, Pápa alpolgármestere köszöntőjében ki­emelte, a templom és a közösség jelenti az igazi fényt az árnyékban, ennek az értéke megkérdőjelezhetetlen. A köszöntőket követően koncertet adott a Kella együttes, majd a résztvevők megkoszorúzták a hősök kopjafáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában