Jön a második forduló

2018.10.26. 07:00

Közgyűlés Veszprémben: Újragondolták a közösségi közlekedést

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat beadásáról és az Agóra igazgatójának megválasztásáról is döntött csütörtöki ülésén a képviselő-testület.

Marton Attila

Az önkormányzat megvásárolja az egykori Korona Szálló több ingatlanját

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Hartmann Ferenc (Demokraták Veszprémért) interpellációjában arról érdeklődött, tervezi-e a városvezetés a Brusznyai utcában a körforgalom mellett jelzőlámpás átkelőhely vagy gyalogos aluljáró létesítését. Porga Gyula (Fidesz–KDNP) polgármester elmondta, a reggeli és a délutáni csúcsforgalom idején félórára emelkedik meg jelentősen a forgalom, de a kritikus szintet ekkor sem éri el.

Hozzátette, aluljárót nem építenek, az a lehetőség adott lesz, hogy jelzőlámpa működjön a csúcsforgalom idején a csomópontban. Hartmann Ferenc frakcióvezető indítványozta: nevezzenek el utcát Szeglethy Györgyről, a város korábbi polgármesteréről. Jelenleg is van Szeglethy utca, ugyanakkor az Szeglethy József nevét viseli. Porga Gyula elmondta, 2003 nyarán egy hiba folytán nevezhették el így az utcát. Hozzátette, a kérést továbbították az utcanév-bizottságnak, a közgyűlés még idén dönthet arról, hogy visszakapja az egykori polgármester nevét az utca.

Forgóné Kelemen Judit (Job­bik) és Katanics Sándor (Demokraták Veszprémért) az október közepén életbe lépett, az életvitelszerű közterületen tartózkodást tiltó szabályozás veszp­rémi tapasztalatai­ról kér­dezte a polgármestert. Porga Gyula kiemelte, Veszprémben megoldott a hajléktalanok ellátása, a nappali melegedő folyamatosan nyitva tart. Hozzátette, többször egyeztettek a rendőrséggel és a megyeszékhelyen a feladatot 2008 óta végző Magyar Máltai Szeretetszolgálattal. Elhangzott, a városban élő hajléktalanok közül mintegy tízen nem veszik igénybe az ellátórendszert.

Megvásárolja az egykori Korona Szálló épületegyüttes több ingatlanát az önkormányzat összesen 372,5 millió forintért. Az ingatlanokban a Petőfi Színház Modern Városok Programban történő rekonstrukciója után a teátrum működéséhez szükséges funkciók kapnak helyet. Benyújtja pályázatát az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat második fordulójába Veszprém – döntöttek egyhangúlag a képviselők.

Az önkormányzat megvásárolja az egykori Korona Szálló több ingatlanját
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az önkormányzat a V-Busz Kft.-t bízza meg a közösségi közlekedés működtetésével. A közgyűlés döntése szerint előkészítik az erről szóló közszolgáltatási szerződést. A tervek szerint a társaság 2019 januárjától végzi a szolgáltatást. Az önkormányzat a jövő évi költségvetés terhére 170 millió forinttal megemelte a társaság törzstőkéjét. Az összegből a cég a forgalomirányító és utastájékoztató rendszerhez szükséges beruházásokat végez, jegy- és bérletautomatákat telepítenek, valamint informatikai eszközöket, irodabútorokat is beszereznek.

Újra Neveda Amáliát választották öt évre az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ igazgatójának, a posztra a jelenlegi vezető egyedül pályázott. A testület jóváhagyta a Petőfi Színház és a Kabóca Bábszínház 2016–18 közötti időszakról szóló beszámolóját, az önkormányzat mindkét intézménnyel fenntartói megállapodást köt a 2019. január 1. és 2021. december 31. közötti időszakra. A képviselők arról is döntöttek, hogy az önkormányzat kidolgozza a város zöldfelületi stratégiáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában