egyházaskesző

2018.10.10. 07:00

Közös szívügyük volt a harangláb felállítása

Szabadtéri ünnepi szentmise keretein belül szentelték fel az egyházaskeszői temetőben nemrégiben felállított harangláb harangját.

Polgár Tibor

A szentmisét Veres András győri megyéspüspök (balról a második) celebrálta

Fotó: Lendvai Jánosné

A szentmisét Veres András győri megyés püspök celebrálta. Lendvai Jánosné, Egyházaskesző polgármestere ünnepi beszédében kiemelte, közel ötszáz lelket szám­láló községük komoly vallási gyökerekkel büszkélkedhet. Mint mondta, Egyházaskesző neve az ótörök eredetű Keszi törzsnévre vezethető vissza. A település hivatalos dokumentumban való első említése 1361-ből származik, ekkor még Simonkesző volt a neve, majd 1398-ban Eghazaskezy néven fordult elő mint a győri püspök birtoka, és a keszői várhoz tartozott. A török időkben már állt templom ebben a faluban, melynek a 4. században vértanúságot szenvedett Antiochiai Szent Margit a védőszentje.

A szentmisét Veres András győri megyéspüspök (balról a második) celebrálta Fotó: Lendvai Jánosné

– Akkoriban a templomot egyháznak nevezték, ezért kapta községünk az egyházas előnevet – magyarázta Lendvai Jánosné, majd rátért a jelenre. – Képviselő-testületünk nagy hangsúlyt fektet a katolikus hitélet támogatására. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a 2012-ben szintén a segítő szándékú és tenni akaró emberek jóvoltából rekonstruált Páduai Szent Antal-kápolnánk, valamint a tavaly pályázati pénzből felújított temetői ravatalozónk épülete. Szívügyünk volt a nemrégiben felállított harangláb is, és a jövőre vonatkozóan ugyancsak vannak terveink. Egy elbírálás alatt lévő pályázatból a temető kerítését szeretnénk újraépíttetni.

Lendvai Jánosné felidézte: a tavalyi falubúcsú alkalmával a település egyik híres szülöttének, Keszey Vince emléktáblájának felavatása után a családja egy nagyobb pénzadományt juttatott Egyházaskeszőnek. – Ekkor fogalmazódott meg bennünk a gondolat, hogy legyen ez az adomány az alapja a község temetőjében felállítandó haranglábnak. Gyűjtésre hívtuk a faluhoz kötődő és az itt élő embereket, akik támogatták az elképzeléseinket. Voltak, akik pénzzel, mások a munkájukkal, a gépeikkel segítettek minket a megvalósításban. Önkormányzatunk kiegészítve a hiányzó összeget, felvállalta a harangláb elkészíttetését – tekintett vissza a polgármester. Hozzáfűzte, a haranglábban elhelyezett harangot Gombos Miklós őrbottyáni aranykoszorús harangöntő mester készítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában