Évfordulót ünnepeltek

2018.10.29. 14:00

Önkormányzatokat, vállalkozásokat és civil szervezeteket segítenek

Megalakulásának tizedik évfordulóját ünnepelte a berhidai székhelyű, de a térség 22 településén szakmai munkát végző Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület a napokban.

Marton Attila

Pergő Margit hangsúlyozta a közösségépítés fontosságát a térség települései és lakói között

Fotó: Penovác Károly / Napló

A szervezet 2008 óta LEADER címbirtokosként a helyi vidékfejlesztési források tervezésével és pályázatok megvalósításával segíti a területéhez tartozó települések fejlesztését. Pergő Margit, az egyesület elnöke kiemelte, a szervezet által meghatározott vidékfejlesztési stratégia alapján 2007–2013 között 1,5 milliárd forint fejlesztési forrást használhattak fel a térség önkormányzatai, vállalkozásai és civil szervezetei. Hozzátette, a civil szervezetek jellemzően rendezvények támogatására, eszközbeszerzésre, a mikrovállalkozások eszközfejlesztésre, kisebb infrastrukturális beruházásokra, míg az önkormányzatok eszközbeszerzésre és rendezvények támogatására használták fel a forrásokat.

Az elnök hangsúlyozta, a pályázatok mellett az eltelt tíz év egyik legnagyobb eredménye a közösségépítés a részt vevő települések szervezetei, lakói között.

Pergő Margit hangsúlyozta a közösségépítés fontosságát a térség települései és lakói között
Fotó: Penovác Károly / Napló

Kontics Monika, a munkaszervezet vezetője elmondta, a jelenlegi fejlesztési ciklusban 355 millió forint pályázati forrás áll rendelkezésre. Négy pályázati felhívás közül egy már lezárult, azonban egy-egy felhívás még nyitott a civil szervezeteknek, az önkormányzatoknak és a vállalkozásoknak. Terveik szerint 2019 első negyedévében lekötik a forrásokat, és 2020 végéig megvalósulnak a fejlesztések. A munkaszervezet vezetője kiemelte, mintaértékű és közösségi alapú gazdaságfejlesztési modellt hoztak létre az eltelt tíz évben.

A jubileumot délelőtt szakmai fórummal ünnepelték, a program délután kiállítással és helyi termékek bemutatójával, kóstolójával folytatódott, majd egy gálaprogramon elevenítették fel az elmúlt egy évtized sikereit. Az előadásokkal, díjak átadásával és filmvetítéssel színesített programban fellépett a litéri Zöldág és a Szárazág táncegyüttes, valamint a LEADER esélyegyenlőségi zenei fesztivál sztárja, Oláh Gergő is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában