váljon az életük részévé

2018.10.25. 11:00

Örökös Ökoiskola címet nyert a nemesvámosi intézmény

Azt szeretnék, hogy mindenki számára, aki ebbe az iskolába jár, legyen egyértelmű, hogy mit jelent az ökoszemlélet, és ez ne maradjon meg csak az iskola keretein belül, hanem a gyerekek ezt a szemléletet vigyék is haza, váljon az életük részévé.

Molnár Sándor

Szalma Csilla intézményvezető az Örökös Ökoiskola címet igazoló oklevéllel az iskola udvarán

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A Petőfi Sándor Német Nemzetiségi és Nyelvoktató Általános Iskola 2011-ben és 2014-ben is elnyerte az Ökoiskola címet, ezért harmadszor már az Örökös Ökoiskola címre pályázhatott. A nemrég elnyert cím mögött rengeteg munka van.

Szalma Csilla intézményvezető az Örökös Ökoiskola címet igazoló oklevéllel az iskola udvarán Fotó: Molnár Sándor/Napló

Elsősorban a környezetük ápolásában jeleskednek az iskola diákjai, akiknek a környezettudatos szemléletre nevelése nem fér bele a tanórák keretébe, ezért pluszórákat és ökoszakkört hoztak létre, parkosítottak, fűszercsigát készítettek, hogy csak néhányat említsünk az elvégzett feladatok közül. Az iskola a gyerekeken keresztül próbál hatni a szülőkre is, mert azt remélik, hogy amit ők magukénak éreznek, azt hazaviszik a családjukba, és otthon is szelektíven gyűjtik a hulladékot, jobban odafigyelnek a környezetükre, természetes anyagokat használnak, vagy például virágosítanak.

– A gyerekek már saját maguk felismerik, hogy az iskolán belül mi az, amit itt tehetnek a környezet szépítése érdekében, vagy akár a saját környezetük rendbe rakásáért. Persze vannak még olyan területek, amikre nekünk kell felhívni a figyelmüket, de azokat is szívesen megcsinálják – tájékoztatott Szalma Csilla intézményvezető.

Kiderült az is, hogy ha a diákokat bevonják egy-egy feladatba, akkor utána jobban megbecsülik a munkájuk eredményét. A nemrég készített sziklakert épségét is féltőn óvják, hogy diáktársaik közül senki se tegye azt tönkre. A cím elnyerése nem valaminek a vége, hanem egy folyamat kezdete Nemesvámoson. Azt szeretnék, hogy mindenki számára, aki ebbe az iskolába jár, egyértelmű legyen, hogy mit jelent az ökoszemlélet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában