A foltvarrás egyszerű eszközeivel

2018.10.16. 07:00

Patchwork kiállítás nyílt a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban

Országok, hangulatok textilből címmel nyílt meg a napokban Lits Istvánné Hári Kamilla patchwork kiállítása a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban.

Szabó Péter Dániel

A megnyitón Berente Judit méltatta a kiállító alkotót, Lits Istvánné Hári Kamillát

Fotó: Szabó Péter Dániel

Lits Istvánné Hári Kamilla már kisgyermekkora óta vonzódik a textíliákhoz, menyasszonyi ruhákat, télikabátot, sapkát és papucsot is készített fiatalkorában, később egy tanfolyamon ismerkedett meg a foltvarrás különleges technikájával.

– A patchwork teljesen más technikát igényel, mint egy ruha varrása. Ha az ember ezt nem tanulja, akkor azt sem tudja, hogyan fogjon bele. Én immár húsz éve foglalkozom vele, egy kis kézműves csoport tagjaként hétről hétre tanuljuk az új technikákat, s merítünk ötleteket egymástól. Az évek során kialakult, hogy melyik stílus áll közel a szívemhez. A modern irányzatokat nem kedvelem, inkább a hagyományos, szívmelengető, realista stílusban készítem patchwork alkotásaimat – mondta el kérdésünkre a kiállítás előtt Lits Istvánné Hári Kamilla. Az Országok, hangulatok textilből címmel a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban nyílt tárlatot Berente Judit, a Magyar Foltvarró Céh mestere mutatta be és méltatta az ünnepélyes megnyitón.

A megnyitón Berente Judit méltatta a kiállító alkotót, Lits Istvánné
Hári Kamillát Fotó: Szabó Péter Dániel

– Ha közelebbről megnézzük a kiállított műveket, akkor láthatjuk, hogy értéküket nem a felhasznált anyag, hanem az elkészítésbe belefektetett aprólékos, gondos munka adja. Készítésük fegyelemre, az apró dolgok megbecsülésére és tiszteletére nevel. Azt mutatják, hogy hozzáértéssel, türelemmel hogyan lehet textilhulladékból, azaz rongyból elszántsággal és kitartással maradandót teremteni – fogalmazott Berente Judit, majd hozzátette, Hári Kamilla a foltvarrás egyszerű eszközeivel, művészi tehetségének erejével győzi meg a környezetét arról, hogy vannak az életben még apró szépségek, amelyekért érdemes küzdeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában