Politika csúcsformában

2018.10.17. 15:59

Süli János: Megtérül a paksi bővítés

Az új paksi blokkok építése gazdaságos lesz, az atomenergiának nincs alternatívája Magyarországon, hangsúlyozta előadásában Süli János.

Marton Attila

Fotó: Balogh Ákos / Napló

A tárca nélküli miniszter a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar Politika csúcsformában című előadássorozat keretében beszélt a hazai villamosenergia-rendszerről és a paksi bővítésről. Süli János kiemelte, a hazai villamosenergia-ellátásban nincs alternatívája az atomerőnek: a szén-dioxid kibocsátás növelése nélkül nem lehet jelentősen több villamos energiát termelni, míg a napenergia a tárolási problémák miatt nem tudja kiváltani az atomerőművi kapacitást. Szerinte jó döntést hoztak, amikor a két új blokk megépítése mellett döntöttek.

Fotó: Balogh Ákos / Napló

– Az új blokkokat gazdaságosan lehet üzemeltetni, és profitot termelnek, ezt brüsszeli vizsgálatok is megállapították – fogalmazott. Elmondta, az energiafelhasználás az utóbbi években növekszik, és mára elérte a harminc százalékot az import aránya.

Fotó: Balogh Ákos / Napló

A jelenleg működő négy blokk megkapta az üzemidő-hosszabbítási engedélyeket, amelyek 2032-37 között járnak le, míg a két új blokk 2027-28-ban kezd üzemelni. Az építkezés mintegy 73 hónapot vesz majd igénybe, mondta Süli János, aki arról is beszélt, az új blokkok az egyes blokkal megegyező típusú, de annak harmadik generációs továbbfejlesztett változatai lesznek. Modern és biztonságos lesz az atomerőmű, húzta alá. Az új blokkok építése 12,5 milliárd euróba kerül, amelynek nyolcvan százalékát orosz hitelből finanszírozza Magyarország. Mindkét új reaktorblokk 1200 megawatt teljesítményű lesz, hatvan évig üzemelnek.

Fotó: Balogh Ákos / Napló

Süli János hozzátette, a hazai villamosenergia-termelés három lábon áll: a megújuló energia mellett a Mátrai Erőmű lignitből állít elő villamos energiát, a hazai termelés ötven százalékát azonban a paksi atomerőmű adja jelenleg. Úgy vélte, a megújuló energiaforrások telepítése fontos, a következő években közel 3000 megawatt teljesítményű naperőmű épül ki.

Fotó: Balogh Ákos / Napló

A tárca nélküli miniszter felidézte, 2009-ben négypárti egyetértés volt arról, hogy szükség van az atomerőmű kapacitásának fenntartására. Magyarország és Oroszország 2014-ben kötött kormányközi egyezményt arról, hogy hazánk az orosz féltől vásárolja meg a két új blokkot. Ezután az Európai Bizottság 16 hónapra felfüggesztette az építkezést, végül kimondta, hogy a kormány megalapozottan döntött, a beszerzések 55 százalékát az orosz félnek versenyeztetéssel kell kiválasztania.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában