MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred

2018.10.15. 07:00

Újra repülnek a szentkirályszabadjai harcihelikopterek

Az MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred és jogelődjeinek örök emlékét, dicsőségét méltatták a repülőtér egykori katonái a Táborállás parkban elhelyezett emlékművüknél, miközben Szolnokon ismét a levegőbe emelkedtek az alakulat egykori helikopterei.

Balogh Ákos

Idén ünnepelné fennállásának hatvanadik évfordulóját a Szentkirályszabadján települt helikopteres ezred, azonban a sors úgy hozta, 2004. december 15-én végleg bezárult a repülőtér jellegzetes vaskapuja. Az évforduló apropóján megemlékezéssel és koszorúzással tisztelegtek az egykori katonák, aktív katonai és városi vezetők, ahol Simon-Jójárt Sándor nyugállományú ezredes egykori parancsnok, a dicső évekre, a szolgálatteljesítés közben elhunytakra emlékezve felhívta a figyelmet arra is, hogy az egykoron Szentkirályszabadján települt Mi-24-es harcihelikopterek és az itt kiképzett akkor még fiatal pilóta és repülőműszaki állomány egy része napjainkban Szolnokon teljesít szolgálatot, ahol a nemrégiben Oroszországban nagyjavított harci eszközöket újra birtokba véve, ismét magyar pilóták emelkedtek a levegőbe.

 

Koller József dandártábornok úr, a szolnoki helikopterbázis parancsnoka telefonon felhívott és elmondta, hogy a felújított helikopterekkel megkezdték a kiképzési repülést. Felejthetetlen élmény volt élőben – igaz csak telefonon keresztül – a 336-os oldalszámú Mi-24-es dübörgő hangját hallani, amint kigurult a felszálláshoz. Több év kihagyása után ismét igazi erőt sugárzó, harcihelikopterek repülnek Szolnok légterében. – fogalmazott az ezredes, utalva arra, hogy a szentkirályszabadjai múlt nélkül ma nem lenne olyan szakembergárda, akik az ország légterét védelmeznék a harcihelikopterekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában