étel, ital, szórakozás

2018.10.02. 17:30

Vászolyon ünnepelték az ősz terményeit

Ilyenkor, ősszel látja meg a gazda egész éves munkája eredményét, érvelt a Vászolyi Hálaadási Terményünnep mellett Rózsahegyi Tibor polgármester köszöntőjében szeptember 29-én, szombaton, amikor büszkén vonult végig a falu apraja-nagyja az utcákon gyümölcsökkel, zöldségfélékkel gazdagon megrakott kosaraikkal. Az idén negyedik alkalommal megszervezett ünnep az önkormányzat, a civilek és helyiek összefogásával valósult meg.

Kovács Erika

Gere Dávid Márk plébános áldást mondott a helyben megtermelt javakra a szombat délelőtti szentmisén, ahol az ünnep hangulatát emelte a Rákospalota-Kertváros Árpád-házi Szent Margit plébánia Claritudo kórusának közreműködése. A virágokkal gazdagon feldíszített templom előtt a zöldségekkel, gyümölcsökkel megrakott kosarakat lovas kocsi várta, majd a díszes fogat borlovagok, a polgármester, helyi lakosok és vendégek kíséretében járta be a falu utcáit.

Fotó: Balogh Ákos / Napló

A Faluház udvarán, ahol kézműves portékákat, finom nedűket kínáltak még a déli harangszó előtt megkezdődött a jó hangulatú ünneplés. Rózsahegyi Tibor polgármester köszöntője után Horváth Zsombor helyi kisdiák Heltai Jenő: Ősz című versével teremtett alkalomhoz illő hangulatot, amit a pécselyi Kökörcsin Óvoda gyermekcsoportja és óvónői énekkel, tánccal tovább fokoztak. A terményünnepen a Balatonfüred Néptánc Együttes fergeteges előadása Bácsi Gabriella vezetésével vastapsot kapott a közönségtől a zsúfolásig megtelt udvaron. Külön ünnepelték, a három vászolyi fiatal táncost, Bokányi Petrát, Csarmasz Richárdot és Csarmasz Norbertet.

A terményünnepen nem maradtak el a finom ételek sem, a közönség bakonyi ízeket kóstolhatott Somogyi Tamás bakonyi betyár jóvoltából, aki minden évben részt vesz az ünnepen, ezúttal vargányagombás gulyáslevest főzött, a vászolyi Bokányi István pedig helyben sütött húst, és az ősz terményeiből készült friss salátákkal lepte meg a nagyérdeműt. A Vászolyi Baráti Kör asztalánál pedig az idei ünnep kiemelkedő terményét, a céklát kínálták többféle feldolgozásban, ízzel, így nyers céklából, almával, naranccsal készül, frissen facsart italt, különleges fűszeres salátákat, céklachipset és ázsiai gyömbéres cékla ételt tettek az asztalra. A közönség egész nap kóstolhatta az idei terményekből készült finomságokat a Faluház udvarán, miközben cigányzenekar, valamint a Fabula Bábszínház: Vitéz László című vásári komédiája szórakoztatta őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában