levegőminőség

2018.10.18. 08:23

Veszprém megyében is sok szálló por van a levegőben, ne szellőztessünk!

Több helyen is az egészségügyi határérték körüli, vagy azt meghaladó a levegő szállópor koncentrációja, és ez a héten így is marad.

Kovács Erika

Fotó: Illusztráció

A rossz levegő káros az egészségre, mert hosszútávon növelheti a szív, a tüdő, az érrendszeri és a légzőszervi megbetegedések kialakulásának kockázatát, derül ki az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) tájékoztatójából.

A napokban nem számíthatunk rá, hogy javulna Magyarország levegője, sem a fővárosban, sem több vidéki településen.

-Budapesten kívül rossz a helyzet Kazincbarcikán, Miskolcon, Sajószentpéteren, Debrecenben és Pécsett, közölte az OLM. A rossz minőségű levegő káros az egészségre, mert hosszútávon növelheti a szív, a tüdő, az érrendszeri és a légzőszervi megbetegedések kialakulásának kockázatát. Az OLM évente vizsgálja a levegőminőségét, a Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központ (LRK) pedig ez alapján elkészíti az értékelést. Tavaly 34 településen történt adatgyűjtés. A kén-dioxid, nitrogén-dioxid, nitrogén oxidok, szén-monoxid, ózon, kétféle szálló por, és a benzol mennyiségét mérték, az éves átlagértékek szerint elkészítettek egy légszennyezettségi indexet. Így Budapesten, Miskolcon, Debrecenben és Pécsett az éves egészségügyi határértéket meghaladta a levegőben található nitrogén-dioxid, azaz a járművek közlekedéséből eredő légszennyezés aránya. A fővárosban a legmagasabb nitrogén-dioxid értéket a belvárosban, az Erzsébet körúton, és a Széna téren mérték. Benzol, ózon, kén-dioxid és szén-monoxid légszennyezettség a magyar településeken nem fordult elő.

Több városban a rossz levegőt a szálló por okozza. A WHO szerint a világon évente hatmillió ember halálát okozza a szennyezett levegő. A szálló por mértéke ezen a héten is komoly problémát okoz országszerte, főleg Budapesten, Dunaújvárosban, Győrben, Nyíregyházán, Pécsen, Százhalombattán, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen, Tökölön és Várpalotán. A szakemberek a kellemes őszi idő ellenére is óva intenek attól, hogy hosszabb ideig tartózkodjunk a szabadban, vagy kint sportoljunk. A szellőztetést ezért a hajnali órákra időzítsük, és használjunk légtisztítót. A falra szerelhető változatok hatékonyabban keringtetik a levegőt.

Veszprém megyében járva azt is láttuk, hogy a levegő minőségét rontja a kerti hulladék elégetéséből származó füst is, és a családi házas övezetekben a kémények is működnek már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában