Nemesebbé tehetné a világot

2018.11.08. 15:57

Az egyetem és a Veab közös tudomány napi ünnepséget tartott

A tudomány már évszázadokkal ezelőtt határok nélkülivé, nemzetek felettivé vált, mondta Gelencsér András rektor a Pannon Egyetem és a Veab tudomány napi ünnepségén a felsőoktatási intézményben tartott rendezvényen.

Balla Emőke

Határtalan tudomány. Ez a mottója a magyar tudomány idei ünnepének. A tudomány ünnepét 2003 óta tartjuk minden év november 3-án, azon a napon, melyen 1825-benSzéchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét felajánlotta a Magyar Tudós Társaságmegalapítására, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) megalapítását. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora úgy fogalmazott: „A tudomány néhány területét és a történelem egy-két viharos időszakát leszámítva nem elszigeteltségben fejlődött, hanem már akkor az emberiség globális szellemi terméke volt, amikor még gondolatban sem létezett a mai értelemben vett globalizáció. Galilei, Kepler vagy Newton felfedezései az egész világ tudományosságát formálták”.

Szólt arról, hogy a 21. században a tudomány tekintélye morzsolódik, a vele szemben támasztott elvárások nőnek, a megoldásra váró problémák léptéke növekszik, a rendelkezésre álló erőforrások apadnak. Pedig a tudomány a művészetek mellett egyike azon nagyszerű emberi tevékenységeknek, amelyek jobbá, szebbé, nemesebbé tehetnék a világot.

Bokor József akadémikus, az MTA alelnöke az MTA területi bizottságainak felértékelődő szerepéről beszélt. A Veab területén jelentős egyetemek, intézmények működnek; az itt élő kutatók, tudósok közötti kapcsolatrendszer elengedhetetlen. Pósfai Mihály akadémikus, a Veab elnöke is hasonló gondolatokat osztott meg. A kutatókat, tudósokat be kell kapcsolni ebbe a tudományos hálózatba; a Veab segítséget nyújt az egyetemeken, intézményekben dolgozó tudósoknak, kutatóknak a kapcsolattartásra, a hatékony kommunikációra. Érdemes ezt a pályát választani; a fiatalok hivatástudatból, a kutató munka szépsége miatt választják azt.

Porga Gyula polgármester szerint Veszprém nemcsak a művészet és a kultúra, hanem a tudomány városa is. Világváros, hiszen világot látott tudósok dolgoznak itt. Minden korszerű társadalom alapja a tudás, a tudomány a társadalom legszélesebb rétegei számára is hozzáférhető, mondta. Fábián István, az MTA doktora, a Debreceni Egyetem tanára Csodavizek és csodasók – átverések nyomában címmel tartott előadást.

A tudomány napi ünnepségen Porga Gyula polgármester Polinszky-díjat adott át Ötvös Tamásnak Veszprém város gazdasági életében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként. Ötvös Tamás 2009-től a Balluff-Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója. A cég nagymértékű, dinamikus fejlődéséhez hozzájárult szakértelmével, hozzáértő irányításával. A több, mint 900 embert foglalkoztató vállalat az évek során a város egyik fő gazdasági motorjává vált, egyre szorosabb kapcsolatot alakított ki a Pannon Egyetemmel is, aktívan részt vesz az egyetem duális képzéseiben. A Veab Év kutatója-díjat hárman vehették át: Szabó Róbert, Szűts István Gergely és Stenger-Kovács Csilla, akik délután előadásokat tartottak az egyetemen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában