gyász

2018.11.18. 14:31

Elhunyt Brassai Zoltán

November 16-án, pénteken elhunyt Brassai Zoltán író, irodalomtörténész, középiskolai tanár.

veol.hu

Kovács Gábor Zoltán (Mosonmagyaróvár, 1948. december 3. – Várpalota, 2018. november 16.) író, irodalomtörténész, középiskolai tanár. Irodalmi műveit Brassai Zoltán néven közölte. A veszprémi Lovassy László Gimnáziumban tanított magyar irodalmat, magyar nyelvtant, francia nyelvet és etikát. A 2008/2009-es tanév végén nyugdíjba vonult.

Mosonmagyaróvárott született, itt végezte általános- és középiskolai tanulmányait is. A gimnáziumi évek különös jelentőséggel bírtak számára: habár orosz tagozaton végzett, itt sajátította el a majdani ugródeszkát jelentő német- és francia nyelvet, habár pályaválasztásakor sem tudta még egészen biztosan, hogy matematika-kémia szakra, vagy magyar-francia szakra jelentkezzen.

A Mosonmagyaróváron töltött 18 év után végül a szegedi egyetem magyar–francia karára tett sikeres felvételi vizsgát. Az egyetemre való bejutási esélyét jelentősen növelte a már akkoriban is nagy olvasottsága, melyet a felvételiztetők meggyőzőnek találtak. Az egyetemi évek alatt ismerte meg legnagyobb mesterét, Ilia Mihályt, aki nagy hatással volt a későbbi professzorra. Az egyetem után francia irodalmi és filozófiai munkákat fordított magyarra, majd Hódmezővásárhelyen vállalt tanári állást a Kossuth Zsuzsanna Gépipari és Műszeripari Szakközépiskolában.

1979-re elkészül Az ösztönélet Csáth Géza novelláiban címet viselő doktori disszertációjával, amely első nagyobb művének tekinthető. Habár a kézirat már ’79-ben készen volt, megjelentetésére 1994-ig kellett várni, mikor is Szabadkán az Életjel kiadó Csáth Géza halálának 75. évfordulója alkalmából publikálta azt.

A veszprémi Lovassy László Gimnáziumba 1984-ben került. Munkája során az olvasásra hajlítás mellett fontosnak tartotta, hogy sikerült több diákot az irodalom felé fordítania, igyekezett megkeresni és megtalálni a tehetségeket. Nagy szerepe volt a Veszprém megyei idegenforgalom fellendítésében: az általa írott útikalauzok még ma is közkedveltek a turisták körében. Rendszeresen publikált olyan irodalmi lapokban, mint például az Árgus, a Vár ucca műhely és az Életünk.

2018. november 16-án 2 hónap méltósággal viselt küzdelem után örökre megpihent.

 

Fontosabb művei

Az ösztönélet Csáth Géza novelláiban; sajtó alá rend. Dér Zoltán; Szabadegyetem, Subotica [Szabadka], 1994 (Életjel miniatűrök)

Színhely; Művészetek Háza, Veszprém, 1997 (Vár ucca tizenhét könyvek)

„…egyetlen szerelem görcsös akarása” – Anyagi és verbális mikrouniverzum: Géczi János költői világa (1999)

Az érzelmes szatirikus. Balogh Elemér Köszöntése. (tanulmány, 2003)

Gárdonyi Géza. Kismonográfia; Művészetek Háza, Veszprém, 2003 (Vár ucca műhely könyvek)

Megérkezni és itt maradni. Tanulmányok és kritikák; Művészetek Háza, Veszprém, 2015 (Vár ucca műhely könyvek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában