Bánáti: A vádlott nem tudott a tervezési hibákról

2018.11.15. 07:00

Felmentést kértek a védők a vörösiszapperben

A vörösiszapper elsőrendű vádlottjának valamennyi vádpont alóli felmentését indítványozta Bánáti János ügyvéd a Győri Törvényszéken szerdán.

Marton Attila

Bánáti János ügyvéd Archív fotó: Pesthy Márton

A megismételt eljárás szerdán védőbeszédekkel folytatódott. Bánáti János, az elsőrendű vádlott, B. Zoltán, a Mal Zrt. cégvezetőjének védője hangsúlyozta, védence egyik bűncselekményben sem bűnös, amelyben az ügyészség vádat emelt ellene. Az ügyvéd ezért a cégvezető valamennyi vádpont alóli felmentésére tett indítványt. Az ügyvéd hangsúlyozta, a 10-es kazetta tervezésekor és kivitelezésekor súlyos mulasztások történtek az 1990-es években.

Bánáti János ügyvéd Archív fotó: Pesthy Márton

Bánáti János elmondta: azzal ugyanis, hogy nem vizsgálták az altalaj összetevőit és lehetséges változásait, „halálra ítélték a gátat”. Hozzátette, a kazetta 2010. október negyedikéig, a tragédia napjáig problémamentes volt, a hatósági ellenőrzések sem tártak fel semmilyen problémát. Felidézte, a privatizációs szerződésben – amelyet a magyar állam kötött a céggel – „örök életű műtárgyként” jellemezték a tízes kazettát. Arról, hogy tervezési hibák lehettek, B. Zoltán – aki 2008-ban lett a cég vezetője – nem tudott, így ennek következményeit meg sem akadályozhatta, nem terheli őt mulasztás – szögezte le Bánáti János.

Az ügyvéd többször hivatkozott az alapeljárásban a Veszprémi Törvényszék által meghozott felmentő ítéletre, a bíróság szerinte mindenre kiterjedő bizonyítást végzett abban az eljárásban. A határozatból idézve elmondta, a katasztrófát talajtörés okozta. A gát 12.14-kor szakadt át, és a tározóból negyed óra alatt kiömlött a vörös zagy.

Az ügyvéd visszautasította azt a vádat, hogy B. Zoltán tudta volna, milyen mértékű katasztrófa történt: azzal, hogy mekkora a baj, 13 órakor szembesült a gátnál. Hozzátette, a cégvezető ezután a kárelhárítási folyamat megszervezésében vett részt. Bánáti János arról is beszélt, a cégvezető a bizalmi elv alapján végezte a munkáját: bízott a tervezőkben, az ellen­őrzéseket végző hatóságokban és beosztottjaiban.

Az ügyvéd visszautasította az ügyészség állítását, hogy jogszabályi előírás lett volna a monitoring, míg a kazettában tartott vízmennyiség kapcsán azt mondta, nem lépték túl az előírásoknak megfelelő szintet.

A szerdai tárgyaláson a harmad-, negyed-, ötöd-, hatod-, heted- és tizedrendű vádlott védői is bűncselekmény hiányában történő felmentést kértek. A büntetőper csütörtökön folytatódik a nyolcadrendű vádlott védőjének perbeszédével, majd a vádlottak felszólalásával a Győri Törvényszéken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában