Városok, Falvak Szövetsége

2018.11.14. 11:00

Kihelyezett ülés Pápán: A kultúra, az értékelvűség köti össze a településeket

A város népességének csökkenése terén nem az elvándorlás jelenti a legfőbb problémát, hanem a kevés születendő gyermek – jelentette ki beszédében Áldozó Tamás, Pápa polgármestere a Városok, Falvak Szövetségének (VFSZ) a helyi városházán tartott kihelyezett ülésén.

Polgár Tibor

A tanácskozás előtti sajtótájékoztatón Halász János, a Városok, Falvak Szövetségének elnöke kifejtette: a VFSZ egy olyan önkormányzati szövetség, amiben az együttműködés alapja a kultúra. A mintegy 30 települést magába foglaló szervezet kiemelten fontosnak tartja, hogy a különböző méretű és hagyományú városok, falvak megismerjék egymás értékeit. Céljuk egy kulturális hálózat kiépítése, működtetése, valamint közös projektek kidolgozása, melyeken keresztül megismerhetővé válnak egymás hagyományai, tradíciói, értékei.

Halász János és Áldozó Tamás (balról jobbra) a konferencián Fotó: Polgár Tibor

Áldozó Tamás bejelentette, a Városok, Falvak Szövetségének közreműködésével egy olyan okostelefonos alkalmazás fejlesztésén dolgoznak, amely támogathatja a helyi turizmust, és segíthet a lakosságnak az ügyintézésben. A városvezető megemlítette, hogy a VFSZ a Magyar Kulturális Intézet rendszerén keresztül nemzeti értékeket mutat be a külföldön, az ehhez kapcsolódó rendezvénysorozat 2019-es római állomásán pedig Pápa kap bemutatkozási lehetőséget.

A Városok, Falvak Szövetségének pápai kihelyezett ülésén a jelen lévő települések képviselői értékelték a nyári programokat, és szóba kerültek a következő időszak eseményei. A konferencián több előadás is elhangzott, ezek között volt Áldozó Tamás prezentációja, amelyben ismertette Pápa történelmét, nevezetességeit, demográfiai és gazdasági jellemzőit, turisztikáját, illetve az aktuális fejlesztéseket, beruházásokat. A polgármester statisztikai adatokkal és különféle diagramokkal szemléltetve elmondta: évente növekvő tendenciát mutat a városban az iparűzési adóból származó bevétel, valamint az idegenforgalom. Ezzel szemben a település népessége folyamatosan csökken, jelenleg valamivel 30 ezer fölött van a pápai lakosok száma. Áldozó Tamás kiemelte, a lélekszámfogyás terén nem az elvándorlás jelenti a legfőbb problémát, hanem a kevés születendő gyermek. A városvezető szólt arról is, hogy hosszú ideje rekord alacsony Pápán a munkanélküliségi ráta, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően pedig mintegy 8,5 milliárd forint fejlesztési pénzt kapott a helyi önkormányzat.

A Városok, Falvak Szövetségének kihelyezett ülésére érkezett közel 50 fős delegáció három napot töltött Pápán, és a várost is megtekintette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában