Kenyeret, langallót és tököt sütöttek

2018.11.13. 11:00

Közösségi kemencével gyarapodott Hegymagas

Egyre népszerűbbek a falukemencék, legutóbb a település gazdagodott egy praktikus sütögetőhellyel.

Tóth B. Zsuzsa

A kemencét Cséry Gergő atya szentelte fel Fotó: Kovács Tímea

Amint az az avatási ünnepségen kiderült, a badacsonytördemici faluház kemencéjét is kivitelező Tóth István vállalkozó építette a kemencét, amely közel egymilliós összegből készült el a művelődési ház udvarán még augusztusban, azonban mostanra előtetőt is építettek hozzá.

A kemencét Cséry Gergő atya szentelte fel Fotó: Kovács Tímea

Hegymagas polgármestere, Tóth János Zoltán köszöntőjében arról beszélt, hogy egykor a kemenceépítés nem számított különleges dolognak. – Régen szinte minden háznál megtalálható volt a kemence, ám napjainkban jó esetben egy teljes falu birtokolhat belőle egyet. Szerencsére ezt már mi is elmondhatjuk magunkról. Mától a településünkről bár- ki, aki igényt tart rá, használhatja – mondta a polgármester. Hozzátette, hogy a községben a múltban több olyan épület, intézmény állt, amelyre joggal lehetett büszke a falu népe. Ilyen volt többek között a templom, az iskola és a kocsma. Ma azonban már sem iskola, sem kocsma nincs a településen, azonban helyettük mostantól van egy kemencéje a falunak, amire büszkék lehetnek a hegymagasiak.

Az avatási ünnepségen Cséry Gergő atya szentelte fel a kemencét, valamint megáldotta az abban sült első kenyeret, amelyet aztán mindenki megkóstolhatott.

A kemencében langalló és sütőtök is készült Kozma Bognár László önkormányzati képviselő irányításával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában