Kertészkedj, barátkozz!

2018.11.03. 07:00

Ötvenöt éve alakult meg a népszerű inotai civil szervezet

Szép jubileumot, megalakulásának 55. évfordulóját ünnepelte a napokban a jelenleg mintegy 70 tagot számláló Inotai Kertbarát Kör Egyesület.

Szabó Péter Dániel

Fazekas István elnök a megalakulás körülményeiről is beszélt köszöntőjében Fotó: Szabó Péter Dániel

A várpalotai civil szervezet 1963-ban alakult meg azzal a célkitűzéssel, hogy a fejlődésnek indult iparvárosba letelepült vidéki emberek számára biztosítson – hivatalos keretek között – közös platformot a kertészkedés népszerűsítésére.

A jubileumi rendezvényen Fazekas István, köri elnök köszöntötte a vendégeket. Elmondta, az 50-es évek elején nagy fejlődésnek indult Várpalota. Sok, vidékről érkező ember telepedett le a városban. Közülük sokan vásároltak kertet s műveltek szőlőt. Ekkor érett meg pár emberben a gondolat, hogy az ország több más településéhez hasonlóan Inotán is létre kellene hozni egy olyan egyesületet, amely a kertészkedés iránt érdeklődő embereket tömöríti egybe. Több szervezettel is felvették a kapcsolatot, és a kellő tapasztalatcsere után megalakult az Inotai Kertbarát Kör Egyesületet.

Fazekas István elnök a megalakulás körülményeiről is beszélt köszöntőjében Fotó: Szabó Péter Dániel

– Kertészkedj, művelődj, barátkozz! – ezt a szállóigét választottuk a kör jelmondatául, melyet később az Országos Kertészeti és Kertbarát Kör is átvett – emelte ki köszöntőjében Fazekas István, hozzátéve, hogy a megalakulásukat követően egy komoly munkaterv alapján kezdték meg a tevékenységüket, melyben a kapcsolatépítés mellett a különböző szakmai előadások megszervezése is szerepelt.

Az Inotai Kertbarát Kör Egyesület jelenleg mintegy 70 fős tagsággal bír, s mint ahogy a civil szervezet elnöke fogalmazott, nagy szívfájdalmuk, hogy a fiatalok nem mutatnak kellő érdeklődést a kertészkedés iránt.

A rendezvényen Katona Csaba alpolgármester is köszöntötte a köri tagokat, egyben méltatta az öt és fél évtizedes múlttal bíró civil szervezet tevékenységét. A városvezető emellett reményét fejezte ki, hogy az egyesület a jövőben is tovább fogja tudni adni a fiatalabb generációknak azt a szakmai tudást és tapasztalatot, ami rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges élelmiszereket fogyasszunk.

A folytatásban emléklapokkal jutalmazták azokat, akik hosszú éveken keresztül lelkiismeretesen segítették az egyesület munkáját, majd ezt követően zenés műsor, valamint jó hangulatú vacsora is várta a vendégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában