Már­ton-nap

2018.11.16. 07:00

Százhúsz adag ludaskása készült Balatonudvariban

Finom ludaskását főztek az asszonyok Udvariban Már­ton-nap alkalmából, amelyhez a gazdák újbort kínáltak.

Kovács Erika

Meilinger Gézáné (kék kötényben) azt mondta, régóta hagyomány náluk, hogy Szent Mártonnak, a falu védőszentjének napján elkészítik a ludaskását 

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Ünnepi vecsernyével kezdődött meg a Márton-napi búcsú az udvari katolikus templomban, majd lámpás felvonuláson sétáltak végig a településen a helyiek és a vendégek a kultúrházig. Itt a helyi háziasszonyok, mások mellett Meilinger Gézáné ludaskása vacsorát főzött, a helyi gazdák pedig újbort kínáltak hozzá, zenés kísérettel, majd az estet batyus bállal zárták.

Meilinger Gézáné (kék kötényben) azt mondta, régóta hagyomány náluk, hogy Szent Mártonnak, a falu védőszentjének napján elkészítik a ludaskását
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az asszonyok elmondták, lassan húsz éve hagyomány náluk, hogy Szent Mártonnak, a falu védőszentjének tiszteletére ludaskását főznek, idén 120 adagot készítettek el az ételből. Vasárnap a katolikus templomban, ünnepi szentmisével folytatták a búcsút. A gazdag programsorozatot a településen az önkormányzat, és a tihanyi bencés plébánia szervezte meg az Őszirózsa Nyugdíjasklub, a polgárőrség és a gazdák támogatásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában