Itt boldogan élünk, itthon vagyunk

2018.12.26. 15:00

A családot jelentik egymás számára a tapolcai értelmi fogyatékos fiatalok

Otthon. Sokunk számára egyértelmű jelentésű a szó, természetes mindaz, amit takar. Azonban vannak, akiknek sokkal több. Akik számára a mindent jelenti. Történetünk szereplői is közéjük tartoznak.

Tóth B. Zsuzsa

A fiúk, Gyuri, Zotya és Józsi az ünnepet saját, rendhagyó családi körükben tölthetik Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) 2011-ben kísérleti jelleggel az országban először Tapolcán indította el a Kulcs prog­ramot, a támoga­tott lak­ha­tást. Korábban törvénybe sem volt iktatva hasonló, az­az hogy fogyatékos személyek önálló életet éljenek egy lakásban együtt, segítők támogatásával. Az egyesület országos alelnöke, megyei elnöke, Horváthné Somogyi Ildikó azonban, tapolcai lévén, minden követ megmozgatott, hogy a városba költöztessen néhány fiatalt a lesencetomaji fogyatékos személyek intézetéből.

– Tizenkét főnek tartott az ÉFOÉSZ egyéves elméleti oktatást. Hármójuknál több jelentkezőt nem választhattunk ki, hiszen háromszobás lakást kaptunk, és azt szerettük volna, hogy legyen mindenkinek saját szobája. A gyakorlati oktatás már a tapolcai lakásban volt, amelyet az önkormányzat bocsátott rendelkezésünkre. Itt megtanulták, hogy kell mosni, főzni, megismerték a biztonsági tudnivalókat. Korábban az intézetben mindent mások csináltak helyettük, így még ahhoz is hozzá kellett szokniuk, hogy reggelente szellőztessenek – mesél a kezdetről Ildikó, miközben a lépcsőházban felsétálunk az emeletre. Mások is laknak a házban, ez ugyancsak újdonság volt a három fiatalnak, akik ideköltöztek.

Az ajtóban várnak bennünket, arcukon a soha el nem tűnő kedves mosollyal: Kalányos György, Lózsi József és Iván Zoltán. Bent kellemes meleg van, a hangulatosan, fiatalosan berendezett lakás egyik színes falát matrica díszíti, és mézeskalács illata száll. A fiúk újabb adagot sütöttek, mivel a múltkori már igencsak fogyóban van. Nem csoda, finom és gusztusos, a színes, cukormázas díszítés is az ő munkájuk. Boldogan mutatják a szobáikat, amelyeken nem látszik, hogy gazdáik értelmi fogyatékosok. Ráadásul Józsi siketnéma is, de talpraesetten mutogat, jelel, jól kommunikál Gyurival és Zotyával, akik készséggel tolmácsolnak.

Megtanulták a jelelést is. Józsi méltán büszke a saját keresetéből vásárolt televízióra, a szobája ablakát is karácsonyi díszbe öltöztette már. Látszik, hogy szereti a rendet, virágot gondoz, és tisztaság van, csakúgy, mint Gyurinál. Ő évek óta udvarol Móninak, a falon a közös fényképek is a boldog, nagy szerelemről árulkodnak. Az asztalon a fizetéséből most vásárolt laptop pihen, Gyuri aktív a közösségi hálón, Józsi és Zotya ugyancsak.

– Tavaly egy modern ágyat vettem karácsonyra a fizetésemből, idén meg egy okostévét – mutatja az egyébként a Nohab mozdonyok iránti rajongásáról is ismert Zotya. Mindhárman dol­goznak mindennap, de ők Gyurival ketten még támogatott lakhatást is tanítanak az ELTE-n – tudom meg Ildikótól. A kis nappaliban ülünk le, az asztalon mikulásvirág és adventi koszorú díszlik kis vonattal. Gyertya helyett mécsesekkel készült, mert Józsi mindig nagyon ügyel mindannyiuk biztonságára. Gyuri mézeskalácsot hoz tálcán. Hármójuk közül ő a legfigyelmesebb, de jó a humorérzéke is – dicséri Zotya. A memóriája páratlan, képes napra pontosan felidézni azt is, amikor beköltöztek.

– 2011. június harmadika, péntek volt – mondja, az időközben befutó segítők, Szűcs-Simon Anikó, Hegedűs Nikoletta és Boravecz Diána pedig helyesel. Ildikóval együtt felidézik a kezdeti nehézségeket is. – A fiúk a lesencei otthonban több­ágyas szobákban laktak, de itt mindenki saját szobát kapott. Amikor az első napon elmentem tőlük, mondtam, hogy bármi gondjuk van, hívjanak. Még az utca végére sem értem, már csengett a telefon, mondták, hogy inkább egy szobában szeretnének aludni. A kolléganőkkel és a férjünkkel feljöttünk, áthoztuk az ágyakat az egyik szobába, aztán később a polcokat, szekrényeket is.

Több mint egy évig együtt aludtak. Egy nyári napon aztán szóltak, hogy döntöttek: külön mennek. Azóta már ragaszkodnak is az önállóságukhoz – mondja Ildikó. A fiúk pedig hozzáteszik megerősítésképpen, hogy külön televíziójuk, számítógépük van, maguk választják meg még a szobájuk falának színét is. A beköltözés óta már volt festés, azóta a korábbinál jóval visszafogottabb színűek a falak, ez is árulkodik az ízlésük fejlődéséről. De sok mást is megtanultak, például dönteni. Mert lehet, hogy nekünk kis döntés, de nekik igenis nagy, hogy három póló közül melyiket vegyék meg.

– Segítünk meghozni a döntést, de nem döntünk helyettük. Ma már be tudják osztani a pénzt és a házimunkát is. Eleinte előfordult, hogy egy rúd szalámival tértek haza a boltból, vagy felvásárolták az összes narancslevet – mondják a segítők, akik Ildikóval együtt hol napi egy, hol több órát töltenek a srácokkal. Mikor mennyi szükséges. Hiszen a takarításba már csak nagyon kevéssé kell besegíteniük, a főzésbe épp hogy csak. A fiúk mosnak magukra, kivasalják a saját ruhájukat. A nagybevásárlásoknál elkel a női támogatás. De segítséget kapnak a kertészkedéshez is, amit évek óta örömmel végeznek. Maguk termelik sok más mellett a paprikát, paradicsomot, zöldborsót egy közeli kertben.

– A fagyasztó tele van – mutatják a konyhában a hűtőt, és tényleg. Abban gondosan becsomagolt gyalult uborka, panírozott cukkinifasírt hűl, rajta az eltevés dátuma. Fasírtgolyók, koktélparadicsom. Az ablakban erőspaprika-füzér, a csípőset Gyuri szereti nagyon. A kamra polcai tele a befőttekkel. Gusztusos lecsók sorakoznak, és bedobálós savanyúságot is tettek el télire. – Itt mindenki főz – mondja Zotya és mutatja a füzetet, amibe előre leírják, hogy a hét melyik napján mi lesz az ebéd, vacsora. Olyan, amit mindenki szeret. Többnyire Gyuri a szakács, Zotya a konyhalány, Józsi pedig olyan piskótát süt, hogy a segítő lányok saját bevallásuk szerint sem nagyon érnek a nyomába. A srácok szeretik a hasukat. Amikor beköltöztek a lakásba, még csak tejbedarát tudtak főzni, de most kis segítséggel bármit elkészítenek.

Napközben dolgoznak, de este és hétvégeken itthon töltik az idő nagy részét. Kivéve, ha valamilyen program van a városban, szeretnek kikapcsolódni. Azt is megbeszélik, hogy mikor ki takarít vagy mos. Ha valaki elvégez egy feladatot a másik helyett, akkor idővel visszakapja a segítséget. Úgy élnek itt, mint ha testvé­rek lennének. Néha ugyan előfordul egy kis morgás, de hamar megbékélnek. Jó látni, tudni, hogy szeretik egymást, figyelnek a másikra. Egyszer előfordult, hogy Zotya késett pár percet, a többiek már aggódtak. Azóta ezt szigorúbban veszik, mindenki tudja, hogy ki mikor, hova megy, mikor jön vissza. – Sok türelem és bizalom kell. Aki lassúbb, azt ki kell várni.

A fiúk, Gyuri, Zotya és Józsi az ünnepet saját, rendhagyó családi körükben tölthetik Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Ha valami nem megy először, megy másodszor. Ha akkor sem, talán majd később. Egy nagyobb bevásárlás az elején két órába is telt – emlékeznek a segítők. Valóságos angyalok mindhárman, másként nem is lehetne ilyen felelősségteljes munkát végezni. Arról nem beszélve, hogy itt nem nyolctól négyig tart a munkaidő.

– Ugyan nem látszik, de hivatalosan ez a lakás egy kis intézmény. A fiúknak az otthonuk, és úgy is érzik itt magukat. Ennek nagyon örülök és köszönöm a kollégáknak is. Hiszen ez volt a cél, de ez egyedül nem megy. Itt nincs szabadnap, ha kell, mindhárman jönnek a lányok. Ide egy csapat kell, teli jó emberekkel. Elengedhetetlen az összetartás és a bizalom. Az önbizalom is, hogy meg tudod csinálni.

A segítő ne csinálja meg helyettük, csak mutassa meg, hogy kell – mondja Ildikó, és a segítők bólogatnak. Vallják, hogy az első évekhez képest már egyre önállóbbak a fiúk, igazán nagyon ügyesek. – Talán csak a pénz kezelése okoz néha még gondot, a spórolás nehezen megy. Azonban már beosztással élnek, Zotya mindig tudja, hogy mikor hol mi az olcsóbb, fejből fújja az árakat, de a szavatosságot is figyeli. Azt mondja, az a legfontosabb. Saját keresetük van, bankkártyájuk, amelynek forgalmát a segítők ellenőrzik.

Reggelente maguk mennek a boltba, megveszik, amit szeretnének reggelire. Vacsorára közösen vásárolnak be, ahogy a hétvégi ebédre is. A háttérben pedig mindig ott vannak a segítők, akikre számíthatnak. Afféle pótanyukák ők mind a négyen. Sőt, a férjek és a gyermekek is szívesen időznek a fiúknál. – Együtt is nyaralunk, valójában egy nagy baráti kör vagyunk – támogató háló ez itt, ami önkéntesekből áll. A családtagjaink mellett a kereskedőket is ide soroljuk, hiszen kicsi a város, sokan ismerik és szeretik a fiúkat. Sok jó ember van jelen van az életükben.

A tapolcai kezdeményezést mostanra veszprémi és tatabányai támogatott lakhatások követték, minden esetben Tapolca volt a példa. Országos szinten is elindult a program, nagy igény van rá. Tapolcán is létrejöhet még több ilyen kis csoport, ha lesz lakás. Más feltétele nincs, hiszen bármilyen fogyatékkal élő személy alkalmas a támogatott lakhatási programban való részvételre, megfelelő szükségletű segítségnyújtás, akár 24 órás felügyelet mellett. Persze, előzőleg fel kell készíteni arra, hogy mi fog történni vele. A felkészülés során kiderül, hogy mennyi segítség kell majd – magyarázza Ildikó.

Aztán a közelgő ünnepről beszélünk, karácsonykor mindenki itt van a lakásban. Mindenki. – Beosztjuk a szenteste napját, megbeszéljük, hogy melyik segítő mikor jön fel a családjával. Más-más időben, de együtt is itt vagyunk, hogy koccintsunk, hogy családban legyenek akkor is a fiúk. Ajándékkal lepik meg egymást, és tőlünk is kapnak valamit. Az ünnep másnapján nálunk várom őket ebédre, vagy vacsorára – mondja Ildikó. Náluk és a segítők családjaiban mára mindez természetessé vált.

A fiúk pedig hosszasan gondolkodnak, mikor arról kérdezem őket, hogy mi hiányzik az életükből. Józsi azt mutatja mosolyogva, hogy semmi. Zotya és Gyuri szinte egymás szavába vágva mondja: mi itt boldogan élünk, itthon vagyunk.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában