karácsonykor mindenki újra gyermek lesz

2018.12.09. 17:30

Máriáról emlékeztek meg a második gyertya lángja felett

A második gyertya is fellobbant Veszprém adventi koszorúján szombaton. Az ünnepi eseményen Nagy Károly apátkanonok, Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Oberfrank Pál színművész működött közre.

Leitner Vera

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Szentháromság téren álló koszorú második gyertyájának meggyújtása előtt Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója elmondta, számára az adventi várakozás időszakának főszereplője Szűz Mária, így a szombat délutáni ünnepségen is két, a Szűzanyához kapcsolódó verset, Harsányi Lajos Vers az égi asszonyhoz, illetve Rónay György Mária éneke című művét szavalta el.

 

– Legyen szó családi, nemzeti vagy hagyományos ünnepünkről, ahányan vagyunk, annyi módon dobban a szívünk – emelte ki beszédében Ovádi Péter országgyűlési képviselő, aki az ünnepekre történő készülődést illetően elmondta, olyan talánnyal állunk szemben, melyet mindenki másként él meg, mindenki számára mást és mást jelent. – Vajon mitől van az, hogy a karácsony az az ünnep, amikor egy kicsit mindenki újra gyermek lesz. Legyünk idősek vagy fiatalabbak, különböző hivatást végzők és különböző érdeklődésű emberek, a karácsonyfa fényei mellett nem tudunk úgy elmenni, hogy ne mosolyodnánk el, óhatatlanul számoljuk az adventi naptár ablakait, és az adventi koszorú gyertyának meggyújtása ilyenkor mindig felér egy kisebb ünneppel – mondta el az országgyűlési képviselő.

Nagy Károly esperes, apát kanonok hangsúlyozta, az advent karácsonyra valamennyiünket átjár és átalakít, hogy igazán jó emberek legyünk. Hozzátette, ahogy a teljes adventnek, úgy a mai napnak, december 8-ának kiemelt központja Mária, akinek egyidejűleg szeplőtelen fogantatását is ünnepli az egyház. Nagy Károly atya ünnepi beszédében kérte a megjelenteket, törekedjenek arra, hogy a meggyújtott gyertya Máriára és a továbbadni való szeretetre emlékeztető láng legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában