a bányatűz áldozataira emlékeztek

2019.01.17. 21:34

Ajkán nem feledik a tragédiát

A Csingervölgyért Egyesület szervezésében a 110 évvel ezelőtti, 55 emberáldozatot követelő bányatűz tragédiájára emlékeztek a Bányászati Múzeum udvarán a hagyományőrzők.

Borsos Renáta

Főhajtással, koszorúk elhelyezésével adóztak a szörnyű kínok között elhunyt hősök emléke előtt

Fotó: Györkös József

A gyászos nap emlékére rendezett összejövetelen a Csingervölgyért Egyesület elnöke, Gerencsér Hilda köszöntötte a jelenlévőket. Az Ármin Aknánál történt bányaszerencsétlenség momentumaira és a hősökre kik a mélyben rekedve vesztették életüket Németh György okleveles bányamérnök, a Veszprémi Szénbányák nyugalmazott vezérigazgatója beszédében emlékezett meg. Felidézte a hivatalos dokumentációkból a végzetes csütörtöki nap eseményeit óráról órára.

Főhajtással, koszorúk elhelyezésével adóztak a szörnyű kínok között elhunyt hősök emléke előtt Fotó: Györkös József

Az ajkai szénbányászat tragikus napjáról, 1909. január 14-éről, minden évben megemlékeznek, hiszen a bányaszerencsétlenség áldozatait a mai napig nem felejtik, nevüket a múzeumnál az emléktáblába vésve őrzik. Az egykori bányászok, az áldozatok leszármazottai, a hagyományőrzők tiszteletük jeléül idén is főhajtással, koszorúk elhelyezésével adóztak a szörnyű kínok között elhunyt hősök emléke előtt. Az esemény végén 55 mécses fénye pislákolt az 55 áldozat lelki üdvéért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában