Bicikliutak és zebrák

2019.01.07. 15:04

Közlekedésfejlesztési beruházások indulnak Pápán

Többek között gyalogos-átkelőhelyeket, kerékpárutakat, településkapukat létesítenek Pápán egy 500 millió forint összértékű közlekedésfejlesztési beruházás keretein belül.

Polgár Tibor

A készülő gyalogos-átkelőhelyeket az előírásoknak megfelelő közvilágítással látják el

Fotó: Polgár Tibor / Napló

Mint ismert, a pápai önkormányzat félmilliárd forint európai uniós támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak (TOP) köszönhetően a Fenntartható közlekedésfejlesztés Pápán elnevezésű pályázatának megvalósítására. A beruházás nyomán a biztonságosabb közlekedés feltételeit megteremtő és erősítő közlekedésfejlesztési beavatkozások történnek a városban, többek között gyalogos-átkelőhelyek épülnek, lámpás kereszteződést alakítanak ki egy meglévő csomópontban, valamint körforgalmat, kerékpárutat, kerékpáros nyomvonalat létesítenek. A projekt kivitelezése a gyalogosátkelők kialakításával kezdődött meg – tájékoztatta a Naplót az önkormányzat.

A beruházás öt beavatkozási pontot érint a településen. Ezek közé tartozik, hogy kerékpáros útvonalat alakítanak ki az MH Pápa Bázisrepülőtérhez: a fejlesztés a biztonságos kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtése érdekében a 8305-ös számú közúttal párhuzamosan futó, az úttesttől elválasztott bicikliút építését tűzte ki célul.

A kerékpárút a Vaszari úti vasúti átjárótól a kis forgalmú lakóutcákon (Gém utca, Terv utca, Rét utca, Téglagyári út) keresztül csatlakozik a városi kerékpárút-hálózathoz. A városi szakaszon jelöléssel határozzák meg a biciklisek közlekedésének helyét az útburkolaton.

A közeledés biztonságának javítása érdekében körforgalmi csomópontot hoznak létre a Szent István út, a Várkert út, a Téglagyári út és a Győri úti csomópontjában a kerékpáros és a gyalogos forgalom átvezetésének kialakításával. A Győri úti gyalog-kerékpárutat kerékpárúttá alakítják, mellette pedig járdát építenek.

A beruházás hat gyalogos-átkelőhely kiépítését is tartalmazza a Pápán áthaladó nagy forgalmú, fő közlekedési útvonalak, valamint a városi fő közlekedési csomópontok közlekedésbiztonságának javítása céljából. Az új zebrák helyszíneként a Batthyány

utca és a Sárkány utca találkozását, a Gyimóti út és a Dózsa György utcai kereszteződést, a Nagyváradi utca és az Ötödik utca sarkát, az Erkel utca és a Munkás utca csomópontját, továbbá a borsosgyőri a művelődési ház környékét és a tapolcafői autóbusz-megállót jelölték meg. Az akadálymentes gyalogos-átkelőket az előírásoknak megfelelő közvilágítással látják el, kialakítják az új zebrák és a meglévő járdák közötti összeköttetést, gondoskodnak a csapadékvíz-elvezetésről, valamint a zöldterület rendezéséről.

A készülő gyalogos-átkelőhelyeket az előírásoknak megfelelő közvilágítással
látják el Fotó: Polgár Tibor / Napló

Mindemellett a város két bevezető szakaszán egy-egy sebességlassító szigetet, úgynevezett településkaput építenek. Az egyiket a Somlai úton az elkerülő út irányából, míg a másikat Borsosgyőrön, a Sárvár felőli oldalon hozzák létre. A városkapuk célja, hogy csökkentsék a gépjárművek balesetveszélyes gyors behaladását a városon áthaladó fő közlekedési utak települési határain.

Nem utolsósorban a Somlai utca és a Bocsor utca kereszteződésében forgalomirányító lámpás rendszer épül a szabálytalan áthaladás csökkentésére, a forgalmi rend szabályozására, illetve a gyalogos közlekedés biztonságának erősítésére. A fejlesztés létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen, hiszen a 832-es számú főút városi szakasza, a Somlai út nagy teher- és személygépjármű-forgalmat lebonyolító út, melybe belefut a szintén nagy forgalmú Erkel és Bocsor utca – tudtuk meg a pápai önkormányzattól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában