Doni katasztrófa

2019.01.14. 07:00

Nem születtek hősnek – Balatonfűzfőn is emlékeztek

A második magyar hadsereg tragédiája a magyar történelem egyik legnagyobb vesztesége – hangsúlyozta beszédében Szabó István honvédelmi államtitkár.

Marton Attila

Szabó István honvédelmi államtitkár is megemlékezett a második magyar hadseregről Fotó: Penovác Károly

A Jézus Szíve-plébániatemplomnál tartott megemlékezésen Szabó István honvédelmi államtitkár beszédében kiemelte, a magyar királyi második magyar hadsereg tragédiája a hazai történelem egyik legnagyobb vesztesége. Elmondta, a Don folyónál a második világháborúban közel 200 ezer magyar katona harcolt, halt hősi halált, sebesült meg vagy esett fogságba.

– Az 1943. január 12-ei szovjet támadásban a hadsereg negyede, mintegy ötvenezer katona vesztette életét, 50 ezren sebesültek meg és 28 ezren kerültek hadifogságba. Ők és a támadást túlélő katonák teljesítették a parancsot, nem rajtuk múlt, hogy nem sikerült győzelmet aratniuk – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette, a hazájukért életüket feláldozó katonák nem születtek hősöknek, ám akaratuk ellenére is azzá váltak. Emléküket és hősiességüket nem szabad elfelejteni – zárta beszédét Szabó István.

Szabó István honvédelmi államtitkár is megemlékezett a második magyar hadseregről Fotó: Penovác Károly

A megemlékezésen a doni emléktúrát teljesítő Bakony menetszázad tagjai is részt vettek. Simon-Jójárt Sándor nyugállományú repülő ezredes, a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) Veszprém megyei egyesületének elnöke elmondta, a menetszázad teljesítette küldetését: pénteken Szigligetről indultak, majd Nagyvázsony és Veszprém érintésével vasárnap délelőtt érkeztek Balatonfűzfőre. Az elnök megjegyezte, a menetszázad tagjai pénteken ötven kilométer per órás szélben, hófúvásban teljesítették a távot.

A megemlékezés előtt Laposa Norbert plébános celebrált misét a Don-kanyarban elesett katonák lelki üdvéért. A rendezvényt – amelyen közreműködött a Balatonfűzfői Népdalkör – katonai tisztelet­adás mellett tartott koszorúzás zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában