"Fiam, hol rontottuk el?"

2019.01.25. 20:00

Szenvedélybetegségekről tartottak előadásokat a Hittudományi Főiskolán

Ki lehet jönni a legmélyebb pokolból is, ha az ember elszánt ebben, ha önsegítő közösséghez, szakemberhez fordul, derült ki a szenvedélybetegségekről szóló szakmai találkozón, amit a Veszprém Megyei Gyermekvédelmi Központ (VMGYK) elnyert pályázatán, a központ Közép-dunántúli Addiktológiai Egyesülete szervezett meg pénteken az Érseki Hittudományi Főiskolán, amelyre lakásotthonokban, nevelőszülőknél, gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekeket, fiatalokat hívtak meg.

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Nem véletlen, hogy a pályázat neve „Legyen más a szenvedélyed!”, amelynek célja, hogy a gyermekvédelmi ellátásban érintett gyermekeknek, fiatal felnőtteknek olyan programokat szervezzenek, amelyek megismertetik őket azzal, hogyan lehet elkerülni, visszaszorítani a szerhasználatot – derült Kottyán Edina pszichológus szavaiból.

A nagyobb hitelesség, illetve meggyőzés kedvéért a szervezők olyan előadókat hívtak meg, akik már meg tudtak szabadulni szenvedélyeiktől. Lovizer János, a Közép-dunántúli Addiktológiai Egyesület elnöke, aki az alkohol miatt maga is megjárta a pokol bugyrát, saját példája nyomán arról beszélt, van esély arra, hogy az ember abbahagyja káros szenvedélyét. Úgy mondta, legfontosabb, hogy egy mélypontot elérve elhatározza, másként akar élni. Ehhez nagy segítséget adhatnak a különféle önsegítő közösségek, illetve szakemberek.

 

A függőségek megelőzéséről, a lehetőségekről és korlátokról a 12-18 éves korosztály körében Lovizer Dániel addiktológiai konzultáns, a VMGYK munkatársa, az Addiktológiai és Családkonzultációs Központ szakmai vezetője szólt, amit saját példájával is alátámasztott. Utalt rá, örökre emlékezetes marad számára, amikor édesapja elé állt, és azt kérdezte, „Fiam, hol rontottuk el?”

– Válaszd az életet, a szer helyett! – javasolta a fiatalember, majd kiemelte, a fogyasztói társadalom, a felületesség nagy szerepet játszik abban, hogy többen szerekhez nyúlnak.

– Itthon 800 ezer alkoholbeteg van, minden negyedik ember gyógyszerfüggő, sok a depressziós, jellemző a szorongás, pesszimizmus – közölte Petke Zsolt pszichiáter, addiktológus, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet osztályvezető főorvosa, aki a pszichoaktív anyagok és mérgek használatát, a kockázatokat, következményeket részletezte.

Beszélgetés alakult ki a jelenlévők, valamint Miklós és Peti között, akik már több éve megszabadultak a drogtól, alkoholtól. Egyikük emiatt hajléktalanságig jutott, ma mindkettejüknek jó állása, szép élete van.

A program alatt meg lehetett nézni „Az én drogoztam, mi felépülünk!”című fotókiállítást, amely Simicz Ferenc, a Leo Amici 2002 Alapítvány komlói intézete szakmai vezetőjének munkáiból készült. Bíró Eszter csapádterapeuta kiemelte: a gyermekvédelmi központba várják „Az én történetem” című pályázat alkotásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában