jubileumi rendezvény

2019.02.05. 07:00

Disznóságok, forralt bor és fogópálinka volt a főszerepben Bakonybélben

Ötödször rendezte meg a helyi önkormányzat a hagyományőrző falusi disznóvágást.

Müller Anikó Hanga

Önkéntes segítők készítették elő a finom disznóságokhoz a húsokat Fotó: Müller Anikó Hanga

A programot a Bakonyerdő Zrt. vadászkürtösei nyitották meg, majd Márkus Zoltán polgármester köszöntötte a résztvevőket. Megemlékezett a faluközösség két aktív, tavaly hirtelen elhunyt tagjáról, Kiss Lászlónéról és Puchinger Ferencről. A jubileumi rendezvény az ő emléküket idézte, Kissné Kati önkormányzati képviselő volt, minden program aktív szervezője, Ferenc pedig a disznóvágási programokon böllérkedett.

Önkéntes segítők készítették elő a finom disznóságokhoz a húsokat Fotó: Müller Anikó Hanga

A vendégeket fogópálinkával, zsíros kenyérrel, pogácsával, teával kínálták, a rendfákon pedig házi sertést és vaddisznót bontottak a főböllérek, Bálint György és Kiss László, Nagy Árpád pedig egész nap a munka fortélyait konferálta. Folyamatosan kínálták a frissen készített hagyományos disznóságokat, sült májat, tarját, vért, kolbászt, hurkát, pecsenyéket, toros- és töltött káposztát, vadpörköltet, töpörtyűt, a nyugdíjas klub tagjai házi süteményekkel kedveskedtek. Közönségszavazatok döntöttek a házi pálinka és forraltbor-főző verseny győzteseiről. Kiszivárgott néhány borfőzési fortély, voltak, akik aszalt áfonyával, szilvával, titkos összetételű, előre megfőzött sziruppal ízesítettek, de voltak, akik otthonról, Vitnyédről vagy Ábrahámhegyről hozott vízzel hígították a nedűt.

A legjobb pálinka címét a merseváti Beleznay László Irsai Olivér szőlőpárlata kapta, a forralt borok versenyének győztese a Tam/bor/ello csapat lett. Hangulatos színfolt volt a Vitnyédi Zsiványok ostorpattogtató bemutatója. A gyermekeket Andi bohóc, a felnőtteket Tóth Tünde és Tóth Kiara énekesek szórakoztatták. Közel százan vettek részt Szalóki Sándor karateedző irányításával az edzettségi állapot felmérésén, melyet tíz hónapon át tartó kondicionáló edzés követ majd. A Nagycsaládosok Balatonalmádi Egyesülete képviselői tartottak tájékoztatót az otthoni munkavállalásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában