Lelkileg összeroppantak

2019.02.08. 07:00

Cozma-gyilkosság: édesanyja naponta megy fiához a temetőbe

Lelkileg összeroppantak, majd egészségileg is teljesen tönkrement Marian Cozma szüleinek élete a tíz évvel ezelőtt történt tragédia után, amikor fiukat, a kitűnő sportembert Veszprémben szíven szúrták.

Kovács Erika

Marian Cozma

Forrás: Bors Online

Ezt mondta a szülők állapotát érintő kérdésünkre Helmeczy László, a család ügyvédje. Hozzátette, járt a szülőknél Bukarestben a tragédia után, és azóta is folyamatosan tartja velük a kapcsolatot. Úgy fogalmazott, a szülők rendkívül rossz egészségi állapotban, nagyon szűkös körülmények között, alacsony nyugdíjból élnek. Helmeczy László a történteket érintő büntetőügyben egy kollégájával együtt díjmentesen vállalta a család képviseletét, a polgári perekben egyedül folytatta ugyanezt, továbbra is díjmentesen.

- Teljesen tönkretette Petre Cozma és felesége, Maria életét az, hogy a fiuk meghalt, jegyezte meg az ügyvéd. A történtek után a szülők élete tönkrement, előbb lelkileg, illetve pszichésen omlottak össze, majd az egészségük is teljesen megromlott. A gyilkosság óta súlyos problémákkal küszködnek nap mint nap, immár tíz esztendeje. – Noha a szülők, Petre és Maria életerős emberek, kitűnő sportolók voltak – tette hozzá az ügyvéd, majd így folytatta: mindketten Románia válogatott csapatában játszottak, amelynek Petre Cozma még negyvenéves kora felett is tagja volt.

Marian Cozma imádta és segítette szüleit, akik most naponta járnak ki hozzá a temetőbe, édesanyja tíz éve kétszer is. Maria menni is nagyon nehezen tud, így mindig valaki segít neki, hogy kijusson fia sírjához. A szülők remélik, hogy egyik lányuk gyermekei folytatják majd a családi tradíciót, és egy napon ők is sportolók lesznek.

Helmeczy László beszélt arról is, hogy vagyoni és nem vagyoni kártérítésként több mint 200 millió forintot ítélt meg a bíróság a családnak, amelyből még egy fillért sem kaptak. Más költségek ugyanis megelőzik a károsult kárigényét, így még a végrehajtáshoz szükséges költséget is ügyvéd fizette ki a szülők helyett.

- Évekkel ezelőtt létrehozunk egy alapítványt a vétlen áldozatok megsegítéséért, és ennek segítségével az elmúlt években, ünnepek tájékán tudtunk küldeni néhány száz eurót a szülőknek, jegyezte meg Helmeczy László ügyvéd.

A történtek kapcsán megírtuk, 2009. február 8-án hajnalban, a veszprémi Virág Benedek utcai Patrióta lokál előtt szíven szúrták Marian Cozmát, a segítségére siető klubtársai közül ketten súlyos sérüléseket szenvedtek. A két feltételezett gyilkost külföldre szökésük közben az osztrák rendőrség még aznap este elfogta. Marian Cozma az akkori nevén MKB Veszprém KC kitűnő kézilabdása volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában