2019

2019.02.20. 07:00

Sikeres pályázatokban bízik ez évben is Vilonya

Ha minden évünk ilyen lenne, mint a 2018-as, akkor igazán elégedettek lehetnénk – véli Fésüs Sándor polgármester, akit a falu tavalyi évéről és idei terveiről kérdeztünk.

Leitner Vera

A korábbi években kívülről már megújult művelődési ház belseje is korszerűvé vált – mondta el lapunknak Fésüs Sándor, Vilonya polgármestere Fotó: Pesthy Márton

Sikeres pályázatoknak köszönhetően Vilonyán 2018-ban három szakaszon is járdafelújítást végeztek, de az eredmények között szerepel a korábbi években kívülről már megújult művelődési ház belsőjének megújulása. – Ez az adósságkonszolidációs pályázat keretében valósulhatott meg. Ennek egyik lépcsőfoka volt az óvoda épületének ugyancsak belső felújítása – mondta el a tavalyi évet értékelve Fésüs Sándor, aki reméli, hasonlóan sikeres pályázatokkal 2019-ben is élni tud majd Vilonya.

Elsősorban a nemrég kiírt Magyar Falvak programtól remélnek támogatást. Az óvodaépület egyes pontjaira ráfér még a további fejlesztés, az önkormányzat épületében pedig – melyet egy nagy családi házból alakítottak át annak idején – jelenleg az orvosi és gyermekorvosi rendelőtől a védőnői szolgálaton át a családsegítő központig minden egy helyen található meg, így a teljes létesítményt szeretnék rendbe hozni. Itt szigetelésről, nyílászárócseréről, esetleg belső felújításról beszélhetünk – foglalta össze a polgármester. Az eddig elért eredmények kapcsán Fésüs Sándor kiemelte, hálásak azért, hogy Ovádi Péter országgyűlési képviselő személyében olyan képviselővel dolgozhatnak együtt, aki tud és akar is tenni a települések boldogulásáért.

A korábbi években kívülről már megújult művelődési ház belseje is korszerűvé vált – mondta el lapunknak Fésüs Sándor, Vilonya polgármestere Fotó: Pesthy Márton

Vilonya testvértelepülési kapcsolatot a szlovákiai Nyitracsehivel tart fenn olyan módon, hogy a szomszédos Királyszentistván is része a hármas testvértelepülési kapcsolatnak, melynek fontos eleme egymás segítése, a kölcsönös látogatás és a tizennégy év alatti gyermekek utazással egybekötött nyaraltatása. Vilonyának emellett elsősorban a közös önkormányzat miatt rendkívül szoros a kapcsolata Berhidával. – Jó döntés volt akkoriban ebbe az irányba elmozdulni. Az írott számok alátámasztják, hogy a település gazdálkodása kiegyensúlyozott, és ebben a berhidai hivatalban tevékenykedő dolgozói kör kiemelt szerepet játszik, amiért nagyon hálásak vagyunk.

A polgármester elmondta, irigylésre méltó a kistelepülésen működő Vilonyai Népdalkör, Vilonyai Nyugdíjasklub, Polgárőr Egyesület, Vilo Egyesület és Vilonyáért Egyesület aktivitása. Szombaton farsangra, azt követően falusi disznótorra készülnek, majd jön a népdalkör szomszédoló rendezvénye – sorolta fel Fésüs Sándor, hozzátéve, hála Istennek, nem unatkoznak Vilonyán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában