március 15.

2019.03.15. 13:04

A remények forradalma – Az 1848-as eseményekre emlékeztek Veszprémben

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc a nemzet újjászületésének történelmi pillanata volt, hangsúlyozta beszédében Porga Gyula polgármester a forradalom 171. évfordulóján tartott pénteki megemlékezésen.

Marton Attila

A városi megemlékezést a Dózsa György téren tartották. Porga Gyula polgármester beszédében elmondta, 1848. március 15-én a forradalmi ifjak bevégezték elődeik politikai reformját azzal, hogy a nemzet kivívta szabadságát és függetlenségét a Habsburg Birodalomtól. Kiemelte, nemcsak lerázták a magyarok az elnyomás évszázados láncait, hanem egyesült és újjászületett a nemzet a szabadságban.

– 1848 a remények forradalma volt azzal, hogy a sokáig titokban dédelgetett remények értek forradalmi megmozdulássá. A nemzet újjászületésének történelmi pillanata volt, amely magába sűrítette az előző évtizedek szabadságvágyát. A vér nélkül megvívott forradalommal a magyarok beírták magukat Európa történelmébe – fogalmazott.

 

A forradalmi ifjak üzenete értő fülekre talált Veszprémben is, a változásokat követelő polgárság itt is a forradalmi események élére állt, az események viharos sebességgel követték egymást, és egy új, polgári Veszprém születéséhez vezettek, folytatta a városvezető.

– Nem ülhetünk ölbe tett kézzel ma sem, nem hagyhatjuk magára nemzetünket, amikor nagy szükség van a fiaira – fogalmazott Porga Gyula. Hozzátette, a jelenkor csendes forradalmára is megvívja harcát a hétköznapokban, e forradalom lényege a megújulás, amely napról napra képessé tesz minket problémáink közös megoldására. 1848 üzenete mindannyiunké, amelyet felelősen kell továbbadni az eljövendő nemzedékeknek, zárta beszédét a polgármester.

A rendezvényen irodalmi-zenés műsort adtak a Vetési gimnázium tanulói, a diákokat Pucsek Zsuzsanna, az intézmény pedagógusa készítette fel. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc résztvevői tiszteletére koszorút helyeztek el a helyi katonai alakulatok, az önkormányzat és a kormányhivatal vezetői, a térség országgyűlési képviselője, több párt képviselője, a nemzetiségi önkormányzatok és civil szervezetek tagjai, valamint dózsavárosi oktatási és kulturális intézmények vezetői. A rendezvényen közreműködött a Magyar Honvédség Légierő Zenekara, az együttest Katona János vezényelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában