A történelemből senki nem tanul semmit

2019.03.07. 11:00

Az ír nagykövetünk volt a szentgáli egyesület vendége

A KDNP egykori megyei elnöke elmondta, büszke arra, hogy Veszprémben tapasztalta meg igazán, hogy milyen egy helyi, kis közösségben dolgozni. Írországba a megyei közgyűlésből került ki 2015 szeptemberében, és idén nyáron jár majd le a mandátuma.

Molnár Sándor

Pálffy István, Magyarország ír nagykövete tartott előadást Szentgálon, a Közösségi házban

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Pálffy Istvánt, Magyarország dublini nagykövetét látta vendégül a Szentgáli Polgári Szövetség Egyesület a helyi Közösségi házban. Az egykori televíziós beszélt a nagykövetek munkájáról. Az országot és annak államfőjét képviselő megbízatásról elmondta, hogy az 1815-ös bécsi békekonferencia határozta meg először a nagykövetek feladatait. Kiderült, hogy a diplomáciai munkának öt területe van. Az első a képviselet. A nagykövetek egyrészt, mint élő személyt, az államfőt képviselik. Másrészt, mint élettelen dolgokat, az ország, a kormány, az állam ügyeit.

Pálffy István, Magyarország ír nagykövete tartott előadást Szentgálon, a közösségi házban Fotó: Molnár Sándor/Napló

Második feladatuk az információszerzés, értékelés és közvetítés. Összegyűjtik a küldő országból az információkat és továbbítják azokat a fogadó országba. Harmadik a sorban az állampolgárok védelme, amely vonatkozik az ott élő, turistaként kint lévő, átutazó, vagy bármilyen minőségben, a fogadó országban lévő magyar állampolgárokra. Legyen szó az elveszett útlevelektől kezdve, bármilyen ügyes-bajos dologról. Fel­adata még a nagyköveteknek a promóció is. Magyarország kultúrájának, történelmének, gazdaságának, turizmusának, vendégszeretetének a képviselete és ennek előmozdítása, hogy mindezeket minél többen megismerjék a fogadó országban.

Az ötödik elem a munkában az új típusú magyar közösségek védelme és ápolása, az ünnepek megrendezése. A fogadó országban élő magyar közösségek menedzselése. Írországban körülbelül 15 ezer magyar tartózkodik napjainkban, jelentős munkát adva a mintegy kormányablakként működő konzulátusnak. Pál­ffy István előadásában szélesebb európai összefüggésekről is beszélt. A XIV. századtól napjainkig, számos történelmi példán keresztül érzékeltette, hogy az a nagyon erős központosítás, ami most zajlik Európában, az egyáltalán nem új keletű dolog. Szólt a közelgő európai parlamenti képviselő-választás fontosságáról is és arról, hogy ő hogyan látja a Brexitet.

Az este során idézett egy zseniális mondást: A történelemből azt lehet megtanulni, hogy senki nem tanul semmit a történelemből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában