Kilenc év fegyház a trükkös csalónak

2019.03.07. 07:00

Egy papot és egy apácát is csúnyán becsapott a munka nélküli, szélhámos férfi

Több tízmillió forintot csalt ki egy büntetett előéletű férfi idős, ­hiszékeny emberektől. A szélhámost kilenc év fegyházra ítélték, s kötelezték a sértettek kártalanítására, ami meglehetősen reménytelennek tűnik.

Mátételki andrás

A munka nélküli, többször elítélt H. Vilmos legutóbbi büntetéséből 2011 augusztusában szabadult. Ekkor határozta el, áll az ítéletben, hogy nehéz, kiszolgáltatott helyzetben lévő, illetve idős embereket megtévesztve szerez tőlük pénzt. Első próbálkozása az volt, amikor egy tapolcai férfit, akinél korábban redőnyt szerelt, felhívott telefonon avval, hogy tudomására jutott: ittas vezetés miatt elvették a jogosítványát. A (lehallgatott) beszélgetés során, ha nem is nyíltan, de az illető tudomására adta, hogy rendőr, és tudna segíteni… Persze ez pénzbe kerül. Személyes találkozó végül is nem történt, nem tudni miért, így a vádlott nem jutott pénzhez. Talán azért is, mert a 48 éves tapolcai H. Vilmosnak sokkal nagyobb fogás ígérkezett. Megtudta, hogy egy 86 éves, Németországból Tapolcára hazatelepült férfi havonta kap több mint 600 ezer forint nyugdíjat. Még 2015 augusztusban és szeptemberben 640 ezer, illetve 500 ezer forintot kért tőle kölcsön, amit soha nem adott meg, csakúgy, mint később a többi összeget sem. Egy hónap múlva a vádlott már azzal is tisztában volt, hogy áldozata ingatlana eladásából 73 ezer euró érkezett a magyarországi számlájára. Ekkor dobta be a már jól ismert meséket, csakhogy pénzhez jusson: temetésre, a beteg gyereke gyógyszerére kell pénz, elromlottak a háztartási gépek. Felajánlotta az idős úrnak, hogy a pénzét befekteti gyémántba, kábítószerbe, ami többszörös haszonnal térül majd meg. Hozzátette, a befektetésről nem beszélhet senkinek, mert emiatt mindketten börtönbe kerülhetnek. A férfi bekapta a horgot, s pár nap alatt 10 millió forintot adott át a csalónak. Ezt követően rendszeresen 150 ezer forintokkal, illetve félmillióval, majd egy-egy millió forinttal csökkent a bankszámlája 2015. október 8. és november 30. között. A vádlott összesen több mint 20 millióval apasztotta le a férfi vagyonát.

Még ez a pénz sem volt neki elég, ezért elvitt a „üzlet­társához” egy számzáras bőröndöt decemberben avval a sztorival, hogy abban rengeteg pénz van, közte a sértetté is. A táskát azonban csak szabályosan lehet kinyitni, különben a festékpatronok használhatatlanná teszik a milliókat. A történet azzal bonyolódott, hogy Svédországba kell kiutaznia, hogy megszerezze a bőrönd számkombinációját. Pár nap múlva a vádlott elhaló hangon jelentkezett, hogy ugyan már „kijutott” a skandináv országba, de tüdőgyulladást kapott, ráadásul egy migráns megkéselte, nincs szállása – szóval pénzre van szüksége a hazautazáshoz is. Két hét alatt 800 ezer forintot csalt ki a sértettől. December végén a sértettel hitelt vetetett fel, így jutott még 650 ezer forinthoz. A lehúzás még ekkor sem ért véget, 2016 január végétől május utolsó napjáig újabb milliókkal lett gazdagabb a csaló. Az idős férfi összesen 24,9 millió forintot adott át a vádlottnak ismeretségük kezdete óta, amiből aztán egy fillért sem látott viszont.

A csaló másik története sem hétköznapi trükközésre vall: évekkel korábban megismerkedett egy pappal, aki az édesapját eltemette. Kezdetben pár százezer forintot húzott ki belőle, majd 2014 húsvét környékén rávette, hogy egy „kábítószert” tartalmazó táskát rövid időre őrizzen meg. Később egy képlékeny anyagot rejtő hátizsákot bízott rá isten szolgájára, aki, anélkül, hogy megnézte volna, mi van zsákban, a rejtélyes csomagot elásta lakása közelében. H. Vilmos trükkje bevált, az idős férfi ettől kezdve abban a tévhitben élt, hogy bűnös dolgokba keveredett. Ettől kezdve már könnyű volt kihúzni tőle több millió forintot. A vádlott megkaparintotta hónapról hónapra áldozata nyugdíját, ami összesen 2,4 millió forintot tett ki. Rábeszélte, hogy ismerőseitől kölcsönöket vegyen fel, ami végül nyolcmillió forintra rúgott. A belügyminiszter nevét is bedobta, csakhogy eladathassa a pap családi házát.

A vádlott fia élettársát mutatta be vevőként, akinek sikerült megvennie a 8,5 milliót érő ingatlant 2,2 millióért. A büntetett előéletű vádlott a házban talált értékekre is rátette a kezét: többek között eltűnt a 35 ezret érő hajómotor, a 800 ezer forintra becsült traktor, valamint számtalan kerti motoros gép. Emiatt a sértettnek 2,3 milliós kára keletkezett. Tapolcai áldozata összességében 19,8 millióval lett szegényebb pár év leforgása alatt.

A pap mélyen hívő hölgy ismerősét is alaposan megkopasztotta: először a félretett 450 ezer forintját szerezte meg, majd két éven keresztül rendszeresen adott át a nő 50 ezer forintot a vádlottnak, mivel azt hitte, hogy a lelkész bajban van, ugyanis sok idegen hívta bizonyos összegek átadása miatt. H. Vilmos újabb történettel állt elő, amikor Chicagóban élő, gyógyító Attila atyának adta ki magát. A mindenkin segíteni tudó atyát, szólt a mese, Franciaországban és Budapesten elfogták, s nagyobb összegű pénzbírsággal sújtották. Ezen kívül a 60 millió forintnak megfelelő valutát át kellene váltani. A hölgy miden ismeretségét latba vetve 5,4 millió forintot kapott kölcsön a hozzá közel állóktól, amit aztán továbbított a vádlottnak. Az apáca kára két év alatt meghaladta a 7,5 millió forintot.

Egy keceli, hatgyermekes hitoktató is megbízott Attila atyában, aki képes lesz meg­gyógyítani súlyosan beteg kisfiát. Ő részletekben 956 ezer forintot utalt át a csalónak, aki azt is kérte, hogy az ékszereit juttassa el neki, hogy levehesse róluk a rontást. Ez csak azért nem történt meg, mert a nő férje még időben közbelépett. Ám egy 88 éves asszonyt senki nem védett meg a szélhámostól, aki 770 ezer forint értékű ékszereit elküldte a férfinek, mert félt a gonosztól… Továbbá 2014 nyarától 2016 áprilisáig kisebb-nagyobb összegeket – összesen 1,2 milliót – küldött neki, mert úgy tudta, Attila atya „segítségre szorul”. Egy keszthelyi nő börtönbe készülő fia révén ismerte meg a vádlottat, aki „segített” neki, hogy Tapolcán lakást vegyen. Előlegként kicsalt tőle 700 ezer forintot, majd még 650 ezret azzal az ürüggyel, hogy ennyi pénzért váltsa ki őt a keszthelyi kapitányságról, ahová előállították jogosítvány nélküli vezetésért. Az már csak aprópénznek számított ebben az ügyben, hogy a vádlott két fia bútoroktól is megszabadította a pórul járt asszonyt.

A Tapolcai Járásbíróság H. Vilmost befolyással üzérkedésért, valamint a csalásokért mint többszörös visszaesőt, halmazati büntetésül kilenc év fegyházra ítélte, s kötelezték a károk megfizetésére.

A Veszprémi Törvényszék azzal egészítette ki a döntést, hogy H. Vilmosnak ki kell fizetnie az 1,1 milliós bűnügyi költséget, valamint 19,8 millió forint vagyonelkobzást rendeltek el vele szemben.

Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában