Pro Urbe

2019.03.14. 20:06

Felelősséget vállaltak Veszprémért

Jankó Tamásné, Somody Zsuzsa és Dr. Tarr György vehették át a Pro Urbe érdemérmet a város közösségéért kifejtett munkáért.

Marton Attila

Jankó Tamásné, Porga Gyula, Somody Zsuzsa és Tarr György a díjátadón

Fotó: Penovác Károly / Napló

Az emlékérmet 1991-ben alapította a város önkormányzata, a díjra bármelyik veszprémi polgár felterjesztést tehet, az elismerés odaítéléséről a közgyűlés dönt.

Porga Gyula polgármester köszöntőjében kiemelte, az, hogy ma Veszprém egy folyamatosan fejlődő, sikeres város, annak köszönhető, hogy mindig voltak olyanok, akik a közösségért is felelősséget éreztek. Kiemelte, a díj a veszprémi közösség elismerése, azok kapják meg, akik szakmai kiválóságuk mellett a város közösségépítésében is meghatározó szerepet játszottak.

A közösség javára kifejtett kiemelkedő munkája elismeréseként idén Jankó Tamásné, Somody Zsuzsa és Tarr György vehette át a Pro Urbe érdemérmet Porga Gyulától.

A méltatásban elhangzott, Jankó Tamásné Debrecenben kezdte karrierjét, majd Veszprémben az Észak-Dunántúli Tervező Vállalatnál, átalakulása után a Pannonterv Kft.-nél dolgozott. Tervezői munkája során, az elmúlt három évtizedben Veszprém és a környező települések arculatát meghatározó rendezési tervek közlekedéstervezője volt, több fontos közlekedési létesítmény őrzi munkája nyomát.

Somody Zsuzsa tanítói és óvodapedagógusi diplomája megszerzése után veszprémi óvodákban dolgozott, majd a városi televízióban kezdett gyermekműsort készíteni. A Kukkantó című műsor – amely nemcsak a Veszprém Televízió, hanem számos országos csatornán is bemutatkozott – már 28 éve folyamatosan képernyőn van és szorosan összefonódott a nevével. A műsor háttereként megalakult Kukkantó Baráti Kör Egyesület közszolgálati munkát végez, jótékony célú projekteket valósít meg.

Jankó Tamásné, Porga Gyula, Somody Zsuzsa és Tarr György a díjátadón
Fotó: Penovác Károly / Napló

Tarr György a Pécsi Tudományegyetem Jogtudományi Karán végezte egyetemi tanulmányait. 1963-ban került Veszprémbe, ahol a Veszprémi Járásbíróság elnöke, majd a Veszprém Megyei Bíróság bírája, később a Cégbíróság vezetője lett. Tanárként, tanszékvezető professzorként is maradandót alkotott. Több alkalommal is kinevezték az Országos Jogi Szakvizsgabizottság tagjává. A tudományos életben is aktívan részt vett, az MTA VEAB Polgári Jogi Munkabizottság tagja, majd titkára lett. Nevéhez fűződik a Keresztény Értelmiségi Szövetség veszprémi csoportjának megalakítása, amelynek többszörösen újraválasztott elnöke is volt.

A városháza Kossuth-termében tartott ünnepségen közreműködött Gaál Sára és Gaál Gabriella, a Csermák Antal Alapfokú Zeneművészeti Iskola hegedű tanszakos növendékei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában