A hétköznapi hősök köztünk élnek

2019.03.26. 13:00

Gyújtogatót fülelt le a celldömölki polgárőr

A Veszprém megye határán fekvő, a pápai járáshoz tartozó Külsővat-Bánhalmapusztán élő Kocsis Krisztián nem mindennapi hőstettet hajtott végre a múlt héten.

Laskovics Márió

Kocsis Krisztián tűzoltóként és polgárőrként is szolgálja a rendfenntartást

Forrás: Kocsis Krisztián

Az utóbbi időben megszaporodtak a tűzesetek a celldömölki Kráter Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület működési területén, a Marcal partján, árterében, a Vas és Veszprém megye határán található nádas, sásos, bokros helyeken. Az egyesület tagjai szándékos gyújtogatásra gyanakodtak. Mint megtudtuk, Kocsis Krisztián az esetleges tettes elfogása érdekében rejtett figyelőszolgálatokat szervezett. Kitartásának és lelkes hozzáállásának köszönhetően, két hét elteltével sikerült tetten érni a gyújtogatót. Az észlelést követően Kocsis Krisztián azonnal értesítette a rendőrséget, tűzoltókat, valamint a körzeti megbízott után Külsővat alpolgármesterét is. Az elkövető férfi a nádas begyújtását követően távozni akart a helyszínről, ám ezt a polgárőr és az időközben a helyszínre érkezett Hideg Tamás alpolgármester megakadályozta, és a rendőrség kiérkezéséig a helyszínen tartották az elkövetőt. A tűzhöz a Celldömölki Önkormányzati Tűzoltók vonultak, akik aznap már voltak ott oltani.

Kocsis Krisztián tűzoltóként és polgárőrként is szolgálja a rendfenntartást
Fotó: Kocsis Krisztián

Az egyesület tagjai méltán büszkék fiatal társukra, aki kitartásával és tenni akarásával segített a hatóságok kezére juttatni egy, a társadalomra is veszélyt jelentő gyújtogatót. Ezzel megelőzve, hogy az tetteivel nagyobb károkat okozzon, vagy esetleg valakiben kárt tegyen.

Kocsis Krisztián a hétköznapi hősökre jellemző szerénységgel csak úgy nyilatkozott a Naplónak, azt tette, amit helyesnek érzett.

– Nagy hivatástudattal rendelkezem, fontos számomra a rendfenntartás, az emberek segítése és a természet védelme. Egy év kihagyással 2012 decembere óta szolgálok tűzoltóként a celldömölki önkormányzati tűzoltóságon. A 2014-ben, bűnmegelőzési, valamint tűzoltási és műszaki mentési céllal alakult Kráter Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesületnek 2016 óta vagyok tagja – mondta el.

Az eset kapcsán hozzátette, az első öt napban délelőttől sötétedésig álltak lesben távcsővel, telefonnal. A következő napokban szúrópróbaszerűen figyelték a területet. Az aznapi második tűzesetet követően Kocsis Krisztián a helyszínen maradt, s megérzésének hála sikerült kézre keríteni az elkövetőt.

A néhány héttel ezelőtt elrendelt tűzgyújtási tilalom idején nem voltak avar- és bozóttüzek a megyében, azonban annak feloldását követően ismét elszaporodtak a szabadtéri tűzesetek. Ezek döntő többsége emberi felelőtlenségből, óvatlanságból következik be. Az első igazi tavaszias időjárást hozó hétvégén Veszprém megye teljes területén újra többnyire a vegetációtüzek adtak munkát a beavatkozó állománynak. Több száz négyzetméteren csaptak fel a lángok szabad területen megyénkben hétfőn is. Az idei évben megyeszerte eddig összesen 76 alkalommal volt tűz erdőben és vegetációs területen – írják a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában