Az állam harminc napig élhet elővásárlási jogával

2019.03.01. 07:40

Hiba lenne az eladás? – Két ajánlat is érkezett az egykori balatonfűzfői iskola épületére

Nemzeti örökség kerülne veszélybe, ha az önkormányzat értékesítené az egykori Jókai iskolát – mondják a közelmúltban az eladás elhalasztásáért nyolcszáz aláírást összegyűjtő helyiek. Az ingatlanegyüttes értékesítésére kiírt pályázatra érvényes ajánlat érkezett.

Marton Attila

Lapunkban beszámoltunk róla, a helyi képviselő-testület az elmúlt években több pályázatot is kiírt az egykori Jókai iskola épületegyüttesének értékesítésére, amelynek eladását szeretné megakadályozni Lajkó Frigyes önkormányzati képviselő, Szanyi Szilvia, a Balatonfűzfő–Litér Turisztikai Egyesület elnöke és Keil Norbert, a Fűzfői Atlétikai Klub elnöke. Az értékesítés elhalasztásáért gyűjtöttek aláírást, az íveket nyolcszázan írták alá február közepén. Szerintük az önkormányzat nagy hibát követne el az értékesítéssel, mert az ingatlan a jövőben fontos közösségi célokat szolgálhatna.

Lajkó Frigyes, Keil Norbert és Szanyi Szilvia a Klebelsberg-iskola előtt
Fotó: Penovác Károly/Napló

Arról is nem is beszélve, hogy a 70 millió forintért meghirdetett épületegyüttes szerintük jóval nagyobb értéket képvisel, ugyanis az ingatlanon található az országban egyetlenként épen maradt Klebelsberg iskola is. Az értékesítési felhívás szerint a pályázat nyertese kötelezettséget vállal arra, hogy a mintegy 7000 négyzetméteres ingatlant – az adásvételi szerződés megkötését követő öt éven belül – alkalmassá teszi helyi adóbevételt generáló idegenforgalmi, kereskedelmi, egészségügyi, oktatási, szociális tevékenység vagy lakáscélú hasznosítás folytatására.

– Az aláírásgyűjtés azt célozta, hogy a testületet rábírjuk arra, hogy elhalassza néhány hónappal az értékesítést. Ezalatt hasznosítási tervek készülhettek volna, valamint forrást kereshetett volna az önkormányzat – idézte fel Lajkó Frigyes. Bár a halasztásról szóló előterjesztés a testületi februári ülésének napirendjére került, a képviselők többsége leszavazta azt.

Az aláírásgyűjtés kezdeményezői szerint önkormányzati tulajdonban kellene tartani az ingatlanegyüttest, ahol közösségi funkcióknak kellene helyet kapniuk. A több épületet is magában foglaló ingatlanon található a Klebelsberg Kunó kultuszminiszter nevéhez köthető iskola is, amely az 1920-as és 1930-as években országszerte megépült ötezer népiskola közül az egyetlen, amely eredeti állapotában maradt meg.

Szanyi Szilvia elmondta, a Miniszterelnökség Örökségvédelmi Hatósági Főosztálya tavaly szeptemberi szakértői anyagában megállapította, hogy országos védelemre méltó nemzeti kincs az 1920-as években épült egykori népiskola, amelynek a jövőben kulturális célokat kellene szolgálnia. Az épületben – ahol tíz évvel ezelőtti bezárásáig iskola működött – egy kis kápolna és tanítói lakás is helyet kapott.

A volt Jókai iskola és környezetének fejlesztésére fiatal építészek, Magyar Dániel és Segesdi Adél készített terveket, amelyeket a BLTE fórumain mutattak be januárban. Az elképzelések szerint a volt Jókai iskola épületében kapna helyet a városrész orvosi rendelője, valamint turisztikai attrakciók.

Keil Norbert azt hangsúlyozta, egy település akkor tud fejlődni, ha az ingatlanjaitól nem megszabadul, hanem funkciót talál neki. Hozzátette, a januári fórumokon elhangzott tervek szerinte jó kiindulópontot jelentettek az ingatlan és az épületegyüttes jövőbeni hasznosításához, ehhez képest szerinte a testület érdemben nem foglalkozott a felvetésekkel.

Lajkó Frigyes elmondta, a legfontosabbnak azt tartja, hogy a Klebelsberg iskola az önkormányzat tulajdonában maradjon, ehhez a telek megosztására lett volna szükség.

Mindhárman azt hangsúlyozták, a település jövőjét érintő kérdésben nem kérték ki és nem vették figyelembe a helyiek véleményét. Hozzátették, a fűzfőfürdői településrészen számos szolgáltatás megszűnt az elmúlt években, a közösségi funkciók megjelenése azonban megfordíthatná ezt a folyamatot. Lajkó Frigyes, Keil Norbert és Szanyi Szilvia célja, hogy megakadályozzák az ingatlan eladását. Szerintük a hasznosítást több pályázat – a Magyar Falvak Program vagy a Veszprém EKF 2023 – segítségével oldhatná meg Balatonfűzfő.

Szanyi Szilvia a napokban nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek a közösségi oldalán, amelyben azt kérte a kormányfőtől, hogy az állam ne hagyja veszni az országos védettségű Klebelsberg-iskolát. Az értékesítésre kiírt pályázati felhívás pontjai között szerepel, hogy a Magyar Államot a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi törvény értelmében elővásárlási jog illeti meg.

Csütörtökön lejárt a pályázati határidő. Takács László jegyző kérdésünkre elmondta, két pályázó tett érvényes ajánlatot az épületegyüttes megvásárlására, amelyek közül a magasabb, 75 millió forintot ajánló vevő nyerte el a tendert. A jegyző megerősítette, az államnak harminc napja van élni elővásárlási jogával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában