március 15.

2019.03.15. 20:00

Jókaival sétáltak az ünneplők Balatonfüreden

A márciusi ifjaknak, honvédeknek köszönhetjük, hogy itt, és magyar nemzetként élhetünk.

Kovács Erika

Ők ma is menők lettek volna, mint Vasvári, Jókai, Petőfi, Irinyi, akik vagányak, és nagyon tehetségesek voltak. A feladat és a történelmi pillanat felnőtté érlelte őket, utalt a történelemre Bóka István, Balatonfüred polgármestere, Széchenyi István szobránál, március 15-én. Az ünnepet a tavaszi fesztivál keretében szervezték meg.

 

-A tavasz a megújulás jelképe, a szabadságé, az újjászületésé. Így történik az emlékekkel is, amelyeket egy nemzet zár szívébe. Ilyen 1848. március 15-e, a magyar szabadság ünnepe, amikor a szabadságvágy és a nemzet felemelkedése felülírta a különbségeket, vélekedett Bóka István. A polgármester felidézte a történelmi eseményeket, majd úgy fogalmazott, a győztes forradalomnak köszönhető a modern polgári, parlamentális Magyarország. Hozzátette, 1848 hősei nemes célokért küzdöttek, amelyek jogokat, méltóságot, szabadságot adtak, és megteremtették az erő, a piros, a hűség, a fehér, és a remény, a zöld trikolórját. Bóka István szól arról, hogy a márciusi ifjaknak, honvédeknek köszönhetjük, hogy itt, és magyar nemzetként élhetünk. Ők ma is menők lettek volna, mint Vasvári, Jókai, Petőfi, Irinyi, akik vagányak, és nagyon tehetségesek voltak. A feladat és a történelmi pillanat felnőtté érlelte őket. Petőfi romantikája, Széchenyi intellektusa, Wesselényi ereje, bátorsága, Görgey katonai zsenije, Kossuth gyakorlatias cselekvőképessége, micsoda hősök ők! -Erkölcsi példájukat tovább kell adni, amelyben nagy szerepe van az emlékezésnek. Ha nincsen múltad, nem tudod, ki vagy, érvelt a polgármester. Az ünnep alkalmából Lukács Sándor színművész, és Szvorák Katalin népdalénekes, előadóművész, valamint Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara idézte fel a forradalmi hangulatot, majd a megjelentek megkoszorúzták Széchenyi István szobrát.

 

Balatonfüreden, a tavaszi fesztivál március 15-17 között színes program kavalkáddal várja az érdeklődőket, akik pénteken, reformkori sétán vehettek részt, Laborfalvi Róza és Jókai Mór vezetésével. A Kisfaludy színpadon gyermekműsorra, koncertre, a Tagore sétányon népi játszótérre hívták a nagyérdeműt, este Petőfit idézték meg a Kisfaludy Színház művészei, az Anna Grand Hotelben, majd az ünneplők fáklyás felvonuláson keresték fel a történelmi hősök emlékhelyeit. Szombaton délután Balatoni nyár címmel, írók régi fotóiból nyitnak kiállítást a Vaszary Galériában, majd tárlatvezetést szerveznek a Jókai emlékházban. Este a Mendelssohn Kamarazenekar és a Muzsikás Együttes ünnepi hangversennyel ajándékozza meg a közönséget, az Anna Grand Hotelben. Vasárnap bábszínházba hívják a gyermekeket, a Kisfaludy színpadnál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában