Egy nemzethez tartozunk

2019.03.15. 16:22

Kitüntetések átadása és emlékműavatás is színesítette a pápai ünnepséget

Új közmegegyezés kell! – jelentette ki ünnepi beszédében Áldozó Tamás, Pápa polgármestere az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett városi megemlékezésen.

Polgár Tibor

A Március 15. téren tartott ünnepségen a szónok kifejtette: a nagy változáshoz, a történelemben megcsodált kitöréshez, a határozott irányhoz összerendezett akarat, hatalmas tobzódás, letörhetetlen erő szükségeltetik. Ezt az erőt, tobzódást, akaratot nevezzük közmegegyezésnek, amire támaszkodva az ősök méltóságát és példáját valló kitörés lehet az eredményünk, olyan teljesítmény, melyre felfigyel a világ. – Nemcsak 171 éve volt erre példa, hanem harminc esztendővel ezelőtt is. 1989-90-ben tudtuk, hogy európai irányt kell szabnunk a terveinknek, tudtuk, miből nem kérünk többet. Tudtuk, hogy több évtizednyi elszakíttatás után megint egy nemzethez tartozunk mi, magyarok, akkor is, ha a történelem más és más országokba sorolt minket. Ám a harminc évvel ezelőtti közmegegyezés szétporladni látszik – hangsúlyozta Áldozó Tamás.

Áldozó Tamás az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett pápai megemlékezésen

A polgármester úgy fogalmazott, ma egyre közelebb vannak egymáshoz azok, akik folyamatosan konfliktusokat gerjesztenek anyaországi és határon túli magyarok között, egyre határozottabban tagadják meg a közmegegyezést azok a politikai pártok, amik Pápán is távol tartják magukat a zsidó mártírokra emlékező rendezvényektől, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjától. – Új közmegegyezés kell, ami a humanizmus és a polgári öntudat nevében elutasít minden olyan szándékot, ami kisebbíti a bűnöket! Új közmegegyezés kell, ami testvérnek tekint minden magyart, egy akaratnak, egy közösségnek tartja a nemzetet! – húzta alá Áldozó Tamás.

A beszéd után a szép számban egybegyűltek irodalmi, zenés, táncos ünnepi műsort láthattak, amiben közreműködött Valler Kata és Végh Zsolt, a Pegazus Színház két színésze, a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület több tagja, valamint Németh Dénes és Zenekara. Ezt követően Áldozó Tamás átadta a helyi önkormányzat által alapított és odaítélt városi kitüntetéseket. Pápa Város Díszoklevelét 2019-ban hárman vehették át: Bolla Kálmán, a Pápai Huszáregyesület elnöke, Gangler László dandártábornok, a helyi bázisrepülőtér korábbi parancsnoka, valamint a gyógyíthatatlan betegeket gondozó Fehér Galamb Hospice Alapítvány képviselői. Emellett Pápa Városért Érdemérem kitüntetésben részesültek Müller Anita és Müller Zoltán táncművészek, táncpedagógusok.

Az ünnepi műsorban a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület több tagja is közreműködött

Az ünnepség részeként felavatták a Pápai Református Kollégium épületének falán elhelyezett domborművet, ami arra emlékeztet, hogy 125 évvel ezelőtt vette fel Jókai Mór nevét az évszázadokon át Hosszú utcának hívott belvárosi útszakasz. Az emléktáblát Boros Zita és Kerpel Péter művész-tanárok készítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában