Élni kell a lehetőségekkel

2019.03.07. 17:30

Sümegen összefognak az idegenforgalom szakemberei a vendégekért

A közelmúltban rendezett szimpóziumon a város turizmusa és az azzal kapcsolatos idei tervek kerültek középpontba. A városvezetést és az idegenforgalmat képviselő szakemberek leszögezték, hogy amennyiben jól élnek az adott lehetőségekkel, Sümeg hamarosan az ország egyik kiemelkedő turisztikai központja lehet.

Tóth B. Zsuzsa

Böjte Éva, a Hotel Kapitány igazgatója szólt arról, hogy a hotelben több területen fejlesztenek. Dolgoznak sok más mellett az értékesítési rendszer megújításán, alkalmazkodva az informatikai változásokhoz. Hamarosan új értékesítési rendszerrel lépnek piacra, a vendégek online tudnak majd szobát foglalni. Hangsúlyozta a vezető, hogy az értékesítést át kell gondolni a modern technikának megfelelően, a szállodában is a legjobb szakemberekkel dolgoznak együtt ezen a feladaton. Hozzátette, hogy jól indult az év és nagy reményekkel néznek a következő tíz hónap elé. Azonban nagy a konkurencia, ami az internetes keresőfórumot illeti, ezért itt szintén a legjobbat kell nyújtani. A családi vállalkozás minden tagját az motiválja, hogy a korábbiaknál is nagyobb sikereket érjenek el.

Papp Imre várkapitány, önkormányzati képviselő meglepetéssel is érkezett. – Termálkút fúrására készülünk, mintegy 50–60 fokos vizet remélünk a sárvári termálvízhez hasonló minőségben. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a kút csak a szálloda részére biztosít majd vizet, vagy egy újabb projekt is megvalósítható belőle. A nagyjából 1200 méter mély fúrás két hónapon át is eltarthat – mondta a várkapitány, és kérte a lakosság megértését a várható zaj ­miatt. Beszélt még arról, hogy a turizmus és az idegenforgalom két külön dolog.

– Annak a városnak, amelynek nincs szállodája, nincs idegenforgalma sem. Az idegenforgalom annak is köszönhető, hogy az ide utazó vendég talál szálláshelyeket. Több napot eltölt, bemegy a városba, vásárol, ha van kávézó, kiül a teraszára, jól érzi magát. Ha azt akarjuk, hogy a belvárosban még több időt töltsön a turista, arra kell törekednünk mindannyiunknak, hogy az egyre szebb legyen – mondta a várkapitány. Leszögezte, hogy akiknek a főutcán üzletük van, azok feladata is, hogy legyen ott kávézó, pezsgőző. Több összetevője van, hogy a városban jól érezze magát a turista. Épüljenek még panziók, a városvezetés jelöljön ki bátor vállalkozók számára területeket. Sümegnek is van olyan kiugrási lehetősége, mint Sárvárnak vagy Gyulának.

A vár rengeteg turisztikai programot, látnivalót kínál Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Egly Márk, a Palota Pince működtetője, a Sümeg és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője a feladatokról szólva elmondta, hogy a helyi adottságokat kihasználva, a múltra építve és a turizmus figyelembevételével kell elkészíteni a sümegi bort.

– Igyekeznek a kis területeken minőséget termelni a sümegi és környékbeli gazdák, ezzel célozzák meg az előttük álló évet. A vendégek észrevételei alapján is elmondható, hogy fontos a bevezetőutak állapota, a városkapuk rendezettsége. Hosszú folyamat ez, de az összefogásban nagy erő van. Meg kell találni azokat a forrásokat, amelyek az adottságok kihasználásával előrevisznek. Hiányoznak a belvárosból a szolgáltatók, egyetlen étterem van csak – mondta Egly Márk. Hozzátette, hogy minél több programot kell biztosítani. A helyi Tourinform-irodába egyre többen betérnek, keresik például a bakancsos turizmus lehetőségeit. Szerinte Sümeg olyan korszakában van, amelyet pozitív jövő követ. Az adottságok kiválóak, a világon egyedülálló terroirral, karakterrel bír a város, ehhez azonban fel kell nőni.

Végh László polgármester úgy látta, hogy Sümeg egyetlen kitörési pontja a turizmus.

– Az utóbbi években sokat tettünk azért, hogy ez ne csak elvi lehetőség legyen, hanem a város egyre többet profitáljon belőle. Oda kell figyelnünk a vállalkozások mutatóira, arra, hogy azok minél jobban működjenek. Jó lenne, ha még egy négycsillagos szállodánk lenne, ilyen bevételekre lehetne alapozni, ha az idegenforgalomban gondolkodunk – mondta a polgármester, és szólt a közeljövő turisztikai pályázatairól is. Úgy vélte, a legfontosabb, hogy legyenek olyan vállalkozók, akik fantáziát látnak abban, hogy Sümegre költözzenek, ott vállalkozásba kezdjenek. Ehhez kell megfelelő légkört teremteni a városban, és akkor Sümeg az ország egyik kiemelkedő turisztikai központja lehet néhány éven belül.

Ezek is érdekelhetik