Közadakozásra hív a civil egyesület

2019.03.06. 18:02

Szerethető szobor lehet a híres veszprémi teknősből

A kavicsfogú álteknős a megyeszékhely eddig kevesek által ismert nevezetessége. A világhírű leletet Laczkó Dezső találta meg a jeruzsálemhegyi kőfejtőkben, valamikor 1899 táján.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A Heiter Sándor vezette Jeruzsálemhegyi Baráti Kör szerint most jött el az ideje annak, hogy Európa Kulturális Fővárosában ez a „veszprémikum” köztéri műalkotásként megjelenjen. A helyieknek és az ide látogató vendégeknek meg kell ismerniük, ezért kezdeményezik, hogy a teknősről a valóságos méreténél valamivel nagyobb, körülbelül 90-szer 130 centiméteres szobor készüljön.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A kavicsfogú álteknős ismert maradványai és az ezekről készített rajzok alapján az egyesület felkérte Lugossy László szobrászművészt a köztéri műalkotás elkészítésére. A szobor másfél köbméteres, Balaton-felvidéki mészkőből lesz kifaragva, amely időjárás- és vízálló, a talapzata pedig veszprémi kőből készül.

Brányi Mária alpolgármester a témában tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy ha megvalósul a szobor, akkor egy nagyon szerethető műalkotással leszünk gazdagabbak, ezért minden általa birtokolt eszközzel segíteni fogja annak elkészülését. Beszámolt arról is, hogy egy szakmai zsűri megnézte a terveket és a szobor állításának két lehetséges helyszínét a Kiskőrösi ABC közelében, és ezeket jónak találták. Az alpolgármester úgy véli, hogy bármelyiket is választják, környezetrendezésre szükség lesz, hogy méltó környezetbe kerüljön a városrész szívében az alkotás.

Heiter Sándor elmondta, hogy a köztéri szobor elkészítésének anyagi fedezetét elsősorban lakossági közadakozásból kívánják előteremteni, ezért az egyesület kavicsfogú álteknős bont bocsát ki ezerforintos névértékben, aminek megvásárlásával támogatni lehet a köztéri műalkotás elkészítését. A bonok megvásárolhatók a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör klubházában, a Malomkő utca 3-ban, hétfőnként 17-18 óráig.

Brányi Mária a közadakozás kapcsán megjegyezte, hogy így részeseivé válhatunk mindannyian annak, hogy ez a mindenki számára szerethető és felismerhető kavicsfogú álteknős-szobor megvalósuljon. Kiemelte, hogy több olyan példa is van előttünk, amikor a veszprémiek segítették egy civil kezdeményezés megvalósulását, és jó példát mutatunk már több mint száz éve, mert a Petőfi Színház is közadakozásból valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában