Vajon hol lakik a boldogság?

2019.03.11. 17:30

Veszprém a nyolcadik a boldogság-listán

Egy felmérés szerint a megyeszékhelyek közül Szombathelyen élnek a legboldogabb emberek, Veszprém nyolcadik a listán. Mitől függ a boldogság?

Napló, Laskovics Márió

A házasságban élő, nagycsaládos, jómódú, diplomás, középkorú nőnél nincs boldogabb, főleg, ha a nyugat-dunántúli régió egyik kistelepülésén él. Egy mondatban így lehetne összefoglalni a legújabb boldogságkutatás megállapításait, ami szerint ráadásul a megyeszékhelyek közül Szombathelyen élnek a legboldogabb emberek, Veszprém a nyolcadik helyen áll. Az ELTE PPK Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportja Oláh Attila irányításával, a Bagdi Bella vezette Jobb Veled a Világ Alapítvánnyal együttműködve ismét elkészítette Magyarország boldogságtérképét, amelyről leolvasható, hogy hol milyen mértékben tartják boldognak magukat az emberek.

Több mint hét és fél ezer 17 és 88 év közötti nőt és férfit kérdeztek meg arról, hogy mennyire érzik boldognak magukat. A felmérés kiterjedt az élettel való elégedettség, az érzelmi, a pszichológiai, a szociális jólét és a mentális egészség megállapítására is.

A főbb eredményeket összegezve megállapítható, hogy a World Happiness Reportban közöltekkel megegyezően a hazai vizsgálat szerint is a 2018-ban megkérdezettek minden régióban boldogabbnak mondták magukat, mint a 2017-es mintában szereplők.

A boldogságszint emelkedése a Nyugat-Dunántúlon és a Dél-Alföldön a legmarkánsabb, Közép-Magyarországon a legkisebb mértékű.

A nők minden régióban és minden korcsoportban boldogabbnak vallották magukat, ők a mentális egészség és a pszichológiai immunitás terén is jobban állnak, mint a férfiak. Megerősítette az idei felmérés azt is, hogy akik gazdagnak vagy jómódúnak vallják magukat, azok boldogabbak, ahogy a több gyereket nevelők, az iskolázottabbak és a házasságban vagy kapcsolatban élők is. A legboldogabbnak a négy vagy több gyermeket nevelő férfiak és nők mondták magukat, és a 36–50 évesek korcsoportjába tartozó férfiak és nők boldogságszintje a legmagasabb.

Az iskolai végzettség fokozata szoros összefüggést mutat a boldogsággal, legboldogabbnak a diplomával rendelkezők mondták magukat. A kistelepüléseken élők boldogabbak, mint a városiak, a fővárosban élők boldogságszintje pedig a magyar lakossági átlag alatt van.

Észak-Magyarországon a legkevésbé boldogok az emberek, és a Nyugat-Dunántúlon lakók vallják magukat a legboldogabbnak, a megyeszékhelyek közül pedig a Szombathelyen élők a legboldogabbak, Veszprém a nyolcadik helyen szerepel. A Közép-Magyarország területén élők boldogságszintje ugyanakkor a magyar lakossági átlag alá került. Nógrád megye változatlanul a legkevésbé boldog, és Salgótarján is a megyeszékhelyek rangsorának az utolsó helyét foglalja el. Először 2016-ban rajzolták meg Magyarország boldogságtérképét, akkor Szombathely a negyedik legboldogabb megyeszékhely volt. A pozitív orientáció, az anyagi helyzet és a pozitív állapotok megteremtésének és fenntartásának képessége járul hozzá szignifikánsan valakinek a boldogságához.

Magyarország felnőtt lakosainak boldogságháztartása a vizsgálatot kiegészítő felmérés szerint első helyen a szakmai karrierhez kapcsolódó sikerek, a családdal töltött idő, a nyaralás és utazás, a gyermekekkel való foglalkozás, a szerelmet hozó új kapcsolatok, a barátokkal töltött idő, a vásárlás és ajándékozás, valamint az önfejlesztő és sporttevékenységek során szerzett élményekből töltődik fel.

A World Happiness Report éves jelentései szerint annak ellenére, hogy hazánk továbbra sem a legkedvezőbb helyet foglalja el a világ országait a lakosok boldogságszintje alapján rangsoroló listán, a trend azt mutatja, hogy évről évre emelkedik a boldogságszint Magyarországon.

A 2018-ban kiadott jelentés szerint Magyarország már a 69. helyet foglalja el a 156 országot rangsoroló listán, ahol 2012-ben még a 110., 2013-ban a 104., 2016-ban a 91., 2017-ben pedig a 75. helyen állt.

Manapság már szinte mindennek van világnapja, így van a boldogságnak is, amit világszerte március 20-án ünnepelnek. Ünnepelhetünk Veszprémben is.

Először is a családom, az egészségem a boldogságom. De legfőképp az önállóságot és a lányomat jelenti, Mirella-Annát.

A mindennapok során mások segítése is örömforrásom. Étellel, itallal vagy apró gesztusokkal, kedvességgel próbálok segíteni.

Horváth Ramóna,

Pápa

Érszűkület miatt vették le a lábaimat, másfél éve vagyok kórházi ágyban. Az jelentené a legnagyobb boldogságot, ha a műtét után mielőbb otthonba kerülhetnék. Fejben dől el minden. Ilyen egészségi állapotban is ér boldogság, most házasodott a fiam. Az élet apró örömeit kell keresni.

Kovács Gábor, Pápa

Számomra a boldogságot az jelenti, hogy ha az ember tudja, hogy van egy családja, akikre mindig, mindenben számíthat. Január elsején született meg az első gyermekem, újévi csoda, új élet. Kislányommal, Flórával igazán örömteliek a napjaim.

Baracskai Laura,

Pápa

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában