fontos, hogy odafigyeljen rájuk a társadalom

2019.03.08. 11:30

Veszprém megyei nők: helytállnak otthon és a munkában

A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet kifejezésének napja, amelyet 1917 óta (Magyarországon 1948 óta) minden év március 8-án tartanak. A Wikipédia szerint a nőnap eredetileg a mai virágos megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű nap volt. Mára a különféle civil szervezetek ezen a napon a nők ellen elkövetett erőszak formái elleni tiltakozásuknak is hangot adnak. Összeállításunkban a hölgyeket kérdeztünk a róluk szóló napról.

Juhász-Léhi István, Molnár Sándor, Szabó Péter Dániel

Nagy Barbara személyi edző

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Nagyné Iglódi Márta veszprémi alezredesnek mindig tetszett a katonai egyenruha. Már gyermekként megfogta az, hogy látta nagyapját uniformisban. Ráadásul a családban több vonalon is voltak katonák, ezért nem volt kérdés, hogy ő is ezt a pályát választja.

Nagyné Iglódi Márta veszprémi alezredes Fotó: Molnár Sándor/Napló

– A mai napig nagyon szívesen jelenek meg egyenruhában és büszkén viselem. Másrészt nagyon tetszik a szabályozottság, a követelménytámasztás, mely elkötelezettséggel és hivatástudattal tölt el. Ez az a környezet, ahová szívesen és büszkén tartozom – fogalmaz az MH. Légi Vezetési és Irányítási Központ személyügyi osztályvezetője, aki hozzáteszi még, hogy a honvédség állományában szolgálatot teljesítő nők minden területen megmutathatják: akár a határvédelemben, akár a nemzetközi szerepvállalásban, akár a saját szakmájukban a rátermettségüket. A hivatását tekintve nagyon fontosnak tartja azt a munkát, amely a személyi állomány elégedettségére kell, hogy szolgáljon. – Büszkeséggel tölt el, hogy eljutottam erre a szintre, hogy osztályvezető legyek. Sok munka volt benne, de minden területről csak támogatást kaptam. Ha dolgozik valaki, akkor nőként ugyanúgy megbecsülik, mint férfiként és lehet előrehaladni mind rendfokozatban, mind elismerésben – vélekedik a 2017-ben Az év katonája címet elnyerő alezredes. A nőnap kapcsán kalapot emel férfi kollégái előtt, és hálás nekik azért, hogy minden évben meglepik a hölgyeket. Nemcsak virággal és köszöntéssel, hanem már hagyományosan műsorral is készülnek.

Több mint két évtizede tevékenykedik a közéletben Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere, aki nem tagadja: nőként eleinte nehéz volt érvényesülni a politikában. – Sokan megismertek az elmúlt 21 évben, s én is sok tapasztalatot szereztem, így ma már nem érzem hátrányát annak, hogy női politikusként kell helytállnom. A Fideszre ugyan nem jellemző, hogy a hölgyek nagy számban lennének jelen vezető pozícióban, ám Veszprém megyében mindig kedvesek, elfogadóak voltak férfi politikustársaim – mondta el kérdésünkre a korábban a Veszprém megyei közgyűlés alelnökeként, majd országgyűlési képviselőként is dolgozó Campanari-Talabér Márta, aki polgármesterként immár kilencedik esztendeje vezeti Várpalotát.

Campanari-Talabér Márta várpalotai polgármester Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

– Ha tárgyalni megyek valahova, akkor azt elsősorban Várpalota polgármesterként teszem, így kezdek neki minden megbeszélésnek. Ha érzékelem, hogy férfi tárgyalópartnerem esetleg nem tekint egyenlő félnek, akkor először némi kedvességgel, humorral próbálom orvosolni a problémát, s ez általában működni is szokott – tette hozzá a városvezető, akit olasz férje, Gianfranco Campanari is mindenben támogat.

– Nagyon szerencsés vagyok, hiszen a férjem eleve polgármesterként ismert meg, így tudta, mire vállalkozik. Nemcsak azt fogadta el, hogy a polgármesteri poszttal járnak bizonyos feladatok, hanem még élvezi is az ezzel járó társasági eseményeket – jegyezte meg Campanari-Talabér Márta.

Hári Magdolna tanítónő Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Hári Magdolna, a veszprémi Padányi Katolikus Iskola tanítónője őszintén bevallotta, hogy számára nem igazán jelent sokat – mondhatni semmit – a nőnap. Hogy miért? – Nekem minden nap nőnap van otthon! – jelentette ki. – Számomra nincs kiemelve éppen ez az egy nap… Viszont az anyák napját nagyon szeretem! – hangsúlyozta a pedagógus. Viccesen megjegyezte: – Nem tehetek róla, hogy nő lettem, a férjem nem tehet róla, hogy nem lett az. Azért, mert nő vagyok, nem hiszem, hogy ünnepelni kellene engem.

Kiemelte: az viszont nagyon fontos, hogy a nőkre odafigyeljen a társadalom, a közösség, de mindig, nem pedig egy napon. Hári Magdolna elmondta azt is, hogy jó lenne, ha egy pici több férfi tanár lenne a pedagógusi pályán, a gyerekeknek nagyon nagy szükségük lenne rá. – Mert más egy férfi tanító! – tette hozzá.

Nagy Barbara személyi edző Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Egyre több hölgy jár le az edzőtermekbe, Nagy Barbara személyi edző szerint ez így van jól. Úgy látja, hogy az utóbbi években megnőtt a nők száma a súlyok környékén: – Jó azt látni, hogy egyre több nő jön el és egyre többen szeretnének változtatni magukon – fogalmazott. Sőt, egyre többen próbálnak ki keményebb mozgásformákat is magukon. Úgy, mint funkcionális edzést, de TRX-, vagy éppen ökölvívó órákat is vesznek. Barbara szerint a nők nagy része önbizalomhiánnyal és önértékelési problémákkal küzd, ám a sport sokat ad nekik és megerősíti őket.

– Sajnos egyre inkább kiveszőben vannak az udvarias férfiak – ami nagyon rossz –, azonban itt, az edzőteremben még megvan mindez, figyelnek ránk a fiúk. Kedvesek, megjegyzik a név- és születésnapokat, ami nagyon jólesik nekünk – mondta Nagy Barbara.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában