Szezont nyitott a hegy

2019.04.25. 14:00

A kulturált borfogyasztást is népszerűsítik Hegymagason

A XXVII. Szent György-hegyi Napok eseménysorozatát a Nyári-­pincénél nyitották a hagyományos borversennyel és zarándokúttal szerdán.

Tóth B. Zsuzsa

Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke szerint egyre több turista érkezik az ország minden részéről e vidékre már tavasszal is, egyben reméli, hogy mielőbb négy évszakos lehet a Balaton.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A megnyitóünnepségen ­Nyári Ödön házigazda ­köszöntötte a résztvevőket, majd ­Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke arról beszélt, hogy nemcsak a hegy és a vidék nyitó­rendezvénye a mai, hanem a ­Balaton-felvidék turisztikai szezonnyitó rendezvénye is.

– Bár az esemény elsősorban a helyieknek és környékbelieknek szól, úgy gondolom, egyre több turista érkezik az ország minden részéről e vidékre már tavasszal is. Örülök a statisztikai adatok láttán, hiszen míg korábban 350 ezer ember élt a turizmusból, a számuk már 370 ezer. A kormány szándéka, hogy tíz év alatt ez a szám 450 ezerre nőjön, hiszen a turizmus húzóágazata a magyar gazdagságnak – mondta Fenyvesi Zoltán, reményét fejezve ki, hogy mielőbb négy évszakos lehet a Balaton.

Fenyvesi Zoltán n reméli, hogy mielőbb négy évszakos lehet a Balaton. Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Knollmájer Ferenc, a Szent György-hegy hegyközség elnöke úgy fogalmazott, hogy a Szent György-hegyi Napok a hegy borának nevét, rangját, valamint a kulturált borfogyasztást hivatott népszerűsíteni. – Kétezer éves szőlőtermesztési örökségünk értékes hagyaték, olyan, amelyet készen kaptunk, de mindennap meg kell küzdenünk érte.

A szőlő- és bortermelés az itt élő családok egy részének nemcsak jövedelemteremtő foglalatosságnak számít, hanem életmódjuk meghatározó része. A mai nap ünnep az itt élő és dolgozó embereknek, akik végigtekintve munkájukon, a pohárba töltve látják fáradozásuk gyümölcsét – mondta az elnök. Az eseménysorozat csütörtökön ínyencrandevúval folytatódik, pénteken szakmai konferen­cián vesznek részt a borászok, másnap bejárják a hegyen a borutakat. Vasárnap a Lengyel kápolna előtt szentmise zárja a programokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában