Bajtársak és barátok

2019.04.24. 07:00

Helikopter-baleset áldozataira emlékeztek Gyulafirátóton

Tizen­nyolc évvel a tragédia után, akárcsak minden évben, egykori pilótatársak és barátok gyűltek össze a baleset helyszínén, hogy elhelyezzék az emlékezés virágait Sápi Zoltán százados helikoptervezető és Nagy László főhadnagy fegyverzeti operátor emléke előtt tisztelegve.

Balogh Ákos

Az egykori pilótatársak és barátok évről évre ellátogatnak a baleset helyszínére, a lőtérre, hogy megemlékezzenek a tragédiában elhunyt bajtársakról.

Fotó: Balogh Ákos

Ugyanis 2001. április 12-én 10 óra 47 perckor, nappal, egyszerű időjárási viszonyok között, géppárban végrehajtott gyakorló fotólövészet során Gyulafirátót közelében a lőirányon összeütközött a Magyar Honvédség két Mi–24-es harcihelikoptere, majd kényszerleszállást hajtottak végre, melynek során a vezérgép személyzete életét vesztette.

Az egykori pilótatársak és barátok évről évre ellátogatnak a baleset helyszínére, a lőtérre, hogy megemlékezzenek a tragédiában elhunyt bajtársakról. Fotó: Balogh Ákos

A helyszínen, a lőtéren csupán szerény emlékhelyet alakítottak ki, hiszen máig használják a területet katonai gyakorlatok alkalmával, azonban az egykori pilótatársak és barátok évről évre ellátogatnak ide, hogy megemlékezzenek a balesetben meghalt bajtársakról.

Az eseményen Kiss Sándor nyugállományú repülő ezredes, az MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred egykori parancsnoka felelevenítette a katasztrófa utáni pillanatokat, megrázó képet festve a lőtéri dombok között lezuhant helikopterekről, a túlélő és az elhunyt pilótákról. Az ezredes egy emléktárgyat is hozott, melyet valamennyi megemlékező pilóta aláírt, majd virágokat helyeztek el a lőtéren. A megemlékezés a veszprémi Vámosi úti temetőben Sápi Zoltán sírjánál ért véget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában