sono l'italiano

2019.04.15. 11:30

Ízletes ételek és sportautók – Várpalotára hozták Olaszországot

Főzőshow, ételkóstolók, táncos és zenés programok, valamint kiállítások is várták a látogatókat az elmúlt hétvégén a várpalotai IV. Olasz napokon, amelynek a barátságtalan időjárás miatt ezúttal a Thury-vár folyosói és termei adtak otthont.

Szabó Péter Dániel

A kulturális és gasztronómiai érdekességek mellett egy Ferrarival az olasz autóipar is képviseltette magát Fotó: Penovác Károly

Várpalotának három olasz testvértelepülése van, a sport mellett a hagyományőrzés az a terület, ahol a legaktívabb a kapcsolat, ám az olasz hagyományőrzőknek soha nem jutott elég figyelem a rendezvényeinken. Ezért is gondoltunk arra négy évvel ezelőtt, hogy Olasz napok néven egy külön rendezvényt szervezünk tavasszal, ahol egyfelől ők is bemutatkozhatnak, másrészt viszont az olasz kultúra megismertetésére is lehetőség nyílik, ami így már komoly vonz- erőt jelenthet. Azt gondolom, sikerrel is jártunk, hiszen évről évre színesebb a programsorozat, s egyre több embert vonz nemcsak Várpalotáról, hanem a térségből is – mondta el kérdésünkre Campanari-Talabér Márta.

Várpalota polgármestere megjegyezte, olasz tánccsoportok és zenekarok éppúgy érkeztek a településre, mint a gazdasági élet szereplői, de az olasz gasztronómiába is belekóstolhatnak a látogatók a Thury-várban rendezett programon. Ízletes sonkák, szalámik és sajtok mellett Barbara Settembri fiatal olasz mesterséf is főzött a látogatóknak.

Egy főzőshow erejéig a televíziós műsorokból jól ismert mesterszakács, Bede Róbert is ellátogatott hétvégén a Thury-várba. – Észak- és Dél-Olaszországból származó ételekkel is készültem a bemutatóra. Az egyik egy szicíliai eredetű sült zöldségsaláta, a caponata, míg a másik egy klasszikus sáfrányos rizottó, ami számomra az olasz konyha leginkább kedvelt fogása, noha az itáliai gasztronómiáról a legtöbb embernek a pizza és a különböző tésztaételek ugranak be elsőként. Ezen is szerettem volna változtatni valamelyest – mondta el Bede Róbert mesterszakács, aki a rendezvényteremben tartott főzőbemutatóján a közönségből is hívott ki vállalkozó kedvűeket, hogy együtt készítsék el a talján ínyencségeket.

Közben a vár előtt két vérbeli olasz sportautót, egy Ferrarit és egy Lamborghinit is megcsodálhattak a vendégek, s a vállalkozó kedvű sofőrök egy-egy körre is elvihették az autócsodákat.

A kulturális és gasztronómiai érdekességek mellett egy Ferrarival az
olasz autóipar is képviseltette magát Fotó: Penovác Károly

Ha mindez nem lett volna elég, a vár folyosóján Petres Gyula országos szinten is egyedülálló Ferrari-makett- gyűjteményét is megtekinthették a legendás olasz autómárka kedvelői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában