Ősszel kezdődhetnek a munkálatok

2019.04.25. 17:30

Megújulhat a balatonalmádi magtár épülete

400 millió forintot kap a település, hogy befejezhesse a vörösberényi kolostoregyüttes felújítását. A hírt sajtótájékoztatón jelentette be Kontrát Károly, országgyűlési képviselő és Keszey János polgármester.

Sági Ági

Befejeződhet a Veszprémi úton álló épületegyüttes felújítása.

Fotó: Sági Ági

A Szent Ignác-templom szomszédságában, a Veszprémi úton álló kolostor épületegyüttese 2017-ben egy kormányhatározattal került az államtól az önkormányzat birtokába. Az egykori jezsuita rendház kalandos története során volt már zarándokszállás, egyetemi kollégium és szálloda is. – Ez az épületegyüttes korban és funkcióban is szerves része a Szent Ignác-templomnak és a szomszédságában álló magtár épületének – mondta Kontrát Károly.

Kiss Viktor, Keszey János és Kontrát Károly. Fotó: Sági Ági

– A magtár már felújított épületével közösen országos jelentőségű kulturális központ alakulhat itt ki – tette hozzá Kontrát Károly. Keszey János polgármester hangsúlyozta, hogy 300 millió forintból már korábban elkezdődött a felújítás, de a befejezés ebből az összegből most valósulhat meg. – Két szárnyból áll a műemlék épület. Az egyikben már korábban is étterem és konyha működött, a kastélynak nevezett épületrészben szálláshelyként szolgáló szobák vannak, a régi borospincében közösségi teret alakítottak ki. Ezek a funkciók megmaradnak, de kívül-belül megújul az épület – a kormányhatározatnak köszönhetően – fejtette ki Keszey János.

Befejeződhet a Veszprémi úton álló épületegyüttes felújítása. Fotó: Sági Ági

A sajtótájékoztatón jelen volt Kiss Viktor, a Kiss és Rusznák Építészeti Kft. ügyvezetője, aki elmondta, hogy a felújítással megvalósulhat az örökségvédelmi épület tetőhéjazatának cseréje és a zárófödém hőszigetelése. Kicserélik a nyílászárókat, a konyhaberendezést, korszerűsítik a fűtési és szellőzőrendszert, a szobák belső felújítására és a kolostor környezetének rehabilitálása is sor kerülhet.

A sajtótájékoztatón többször elhangzott a 2018-ban elhunyt Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott neve, aki sokat tett az épületegyüttes megszerzéséért, és ő kezdte el a magtár kulturális programkínálatának szervezését is. A közbeszerzések kiírását és lezárását követően a munkák a remények szerint ősszel kezdődhetnek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában