Judit nem tért vissza

2019.04.17. 07:00

Múltidézés Balatonfüreden a holokauszt magyarországi emléknapján

Összesen 153 embert hurcoltak el Balatonfüredről, ebből tizenöten tértek vissza, köztük a szüleim. A 13 éves Judit féltestvérem viszont nem jött haza az auschwitzi haláltáborból, idézte fel személyes emlékeit kedden Olti Ferenc igazgató a holokauszt magyarországi emléknapján, a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában.

Kovács Erika

Olti Ferenc aláhúzta, fontos, hogy a fiatalok is megismerkedjenek a múlttal Fotó: Pesthy Márton

– Nehéz emlékezni, de nagy szükség van rá, szögezte le a zsinagóga vezetője. Úgy fogalmazott, erre egyfelől a tisztelet, másrészt amiatt van nagy szükség, hogy a borzalmak felidézésével a világ belássa, soha többé ne történjen meg az a tragédia, amit a zsidók elszenvedtek. Ezt szolgálja a balatonfüredi zsinagóga, amit a város felújított, az elöljárók az emlékezést mindig fontosnak tekintették, a ház programjai pedig tömegeket vonzanak.

Olti Ferenc aláhúzta, fontos, hogy a fiatalok is megismerkedjenek a múlttal, amelyről iskolákban beszél nekik. A megrázó képsorok helyett, amelyek sokakat elrettentenek az emlékezéstől, inkább a zsidó származású tudósokról, orvosokról, más neves emberekről beszél nekik, akik nagyon sokat tettek az emberekért, az egész világért, így Magyarországért is. Közülük többek munkáját Nobel-díjjal ismerték el. Ezeket a neves embereket üldözték, a halál elől kénytelenek voltak elmenekülni hazájukból. A zsinagóga elöljárója sajnálattal beszélt arról, hogy napjainkban is előfordulnak a zsidókat kedvezőtlenül érintő, bántó kijelentések. A családját ért borzalmak miatt máig képtelen végignézni a Saul fia című filmet, amelynek főszereplője a jóbarátja.

Olti Ferenc aláhúzta, fontos, hogy a fiatalok is megismerkedjenek a
múlttal Fotó: Pesthy Márton

Az emléknapon a helyi Szent Benedek Általános Iskola, Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium Balatonfüredi Tagintézményének diákjai korabeli feljegyzésekből, visszaemlékezésekből idézték meg a múltat.

Az emlékprogramot a zsinagógában a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjével folytatják szerdán 18 óra 30 perctől. Vasárnap a zsidó húsvétról Heller Ágnes filozófus vallás-, és kultúrtörténeti elő­adást tart, Olti Ferenc pedig az étkezési szokásokról beszél, majd Gerendás Péter koncertjével ér véget a füredi programsorozat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában